Туберкульоз не дрімає

За 9 місяців цього року на туберкульоз занедужало 446 подолян. Як у полон інфекції потрапляють діти? Чому зростає кількість інфекційно-небезпечних та невиліковних випадків туберкульозу? І що допоможе поліпшити співпрацю між фтизіатричною службою краю та центрами ПМСД? Відповіді шукали учасники наради, що відбулася на базі Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру.

Трохи статистики

     Хмельниччина упродовж останніх літ входить в десятку регіонів країни із найнижчими показниками захворюваності на туберкульоз. Проте такі фактори, як підвищена мобільність населення, висока  розповсюдженість туберкульозу із лікарською стійкістю, зростаюча кількість ВІЛ-інфікованих людей призводять до зростання резервуару інфекційно-небезпечних та невиліковних випадків туберкульозу. Ситуація ускладнюється несвоєчасним виявленням хворих,  відмовою населення від обстеження  та лікування,  перервою курсу прийому препаратів.

За результатами моніторингу, упродовж 9 місяців ц.р. захворюваність на туберкульоз в області зменшилася на 4,3 % і становить 35,1 на 100 тисяч населення. Цей сприятливий фактор зафіксовано у 5 районах краю. Однак за інтенсивністю епідемічного процесу території районів та міст значно різняться. Діапазон захворюваності коливається в межах від 15,0 на 100 тисяч населення (Городоцький район) до 58,0  – у Дунаєвецькому та Славутському.

За звітний період захворіло 446 осіб. Найбільше – у Дунаєвецькому, Славутському, Віньковецькому та Деражнянському районах. Майже удвічі зросла кількість деструктивних форм туберкульозу у Дунаєвецькому, Хмельницькому, Ярмолинецькому, Славутському районах та в місті Нетішині. Щодо захворюваності на резистентні форми, то кількість хворих, узятих на облік за звітний період, зросла на 23 %. Дві третини цих пацієнтів мають мультирезистентність, кожний шостий – розширену резистентність та стійкість до ліків.

 

У полоні інфекції – діти

Цьогоріч взято на облік семеро дітей. Як з`ясувалося згодом, кожний другий малюк не був вакцинований у пологових будинках. Батьки відмовлялися від своєчасного обстеження та направлення дітей у санаторні заклади чи в диспансер, на стаціонарне лікування.

Маємо за відповідний період і два випадки туберкульозу серед підлітків.

Туберкулінодіагностика залишається одним із методів виявлення у дітей ризику можливого захворювання на туберкульоз, а інколи і самоїхвороби. Але, за 9 міс. поточного року туберкулінодіагностикою охоплено лише 40% дитячого населення, в т.ч. з медичних і соціальних груп ризику.

 

Інфекція підстерігає молодих

     На жаль, у нашій області хворіють на туберкульоз, в основному,  населення працездатного віку(53,9%). У структурі тих, хто вперше занедужав – 70 % припадає на соціально вразливі та незахищені верстви населення.

 

Хвороба не прощає безпечності

      Від туберкульозу упродовж 3-х кварталів року померло 50 чоловік. В основному це хворі, які неадекватно лікувалися в останні роки та  особи, що занадто пізно звернулися за медичною допомогою. Найвищі показники смертності від туберкульозу у Ізяславському, Деражнянському, Білогірському, Дунаєвецькому та Полонському районах.

 

Профілактика – ключ до збереження здоров`я

     Серед ефективних заходів раннього виявлення туберкульозу у медичних закладах первинного та вторинного рівнів є мікроскопія мазка мокротиння. За відповідний період року бактеріоскопічно обстежено 3311 жителів області, серед них виявлено 80 бактеріовиділювачів. Усі вони негайно були ізольовані у тубстаціонари області.

Профілактичними флюорографічними оглядами охоплено 475 тисяч подолян. При цьому виявлено 49,2% хворих на туберкульоз. Низький відсоток виявлених недужих у Городоцькому, Деражнянському, Красилівському, Летичівському та Ярмолинецькому районах. Усі недовиявлені хворі – це джерело зараження та поширення  туберкульозу серед здорового населення. І така тенденція може призвести, в найближчий час, до ускладнення епідеміологічної ситуації в області, в тому числі – до поширення стійких до ліків форм інфекції.

 

Реформа і нові вимоги часу

     У світлі реформування в країні протитуберкульозної служби Центр громадського здоров`я планує поряд з очним ДОТ запровадити систему відеоДОТ лікування, коли хворий буде препарати  приймати під контролем медичного працівника у скайп-режимі або за допомогою програми Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.