Святий отче, Амфілохіє, моли Бога за нас!

Урочистим літургійним Богослужінням завершився  Архіпастирський візит Митрополита Хмельницького та Кам’янець-Подільського Антонія до храму  Преподобного Амфілохія Почаївського, що височіє на території Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру. 12 травня – день пам’яті святого угодника, який попри переслідування та погрози з боку радянського режиму, не втрачав віри і працею та молитвою заклав підвалини  української держави і церкви.

Його називають подвижником благочестя 20 століття. Святий угодник і чудотворець останніх часів мав три імені: Яків – при народженні, отець Йосип – коли прийняв монашество і Амфілохій – після постриження у схиму. Щодень до скромної оселі великого старця приходило кілька сотень недужих людей з усього колишнього Союзу і він безкоштовно позбавляв їх страждань, бо мав особливий Божий дар – умів зцілювати будь-які недуги та рятувати одержимі душі. Про це вірянам храму нагадує барельєф, що прикрашає одну зі стін церкви. До речі, будівництво її триває уже шістнадцятий рік. Кошти збирають усім миром, адже лікарі та хворі добре знають, як потрібна у годину болю та відчаю щира молитва й віра у зцілення.

– Символічно, що в такий день – третьої неділі після Пасхи, коли наша православна церква вшановує святих жінок –мироносиць, – Господь направив мене до вашої церкви, – звернувся до парафіян Митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній. – Через хворобу лікарі заборонили моїй матері навіть думати про дитину. Але вона таки народила мене. Через півтора року після мого народження її не стало, але я вижив завдяки маминим молитвам, аби проповідувати людям слово Боже. Коли згадую матір свою, то думаю про велику місію усіх українських жінок, які несуть у цей складний і жорстокий світ нове життя, мир, добро і злагоду.

За дорученням Митрополита Київського і всієї України Епіфанія Владика Антоній вручив Благословенну грамоту за заслуги перед Помісною Українською Православною церквою та побожним народом в.о.головного лікаря Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру Сергієві Павловичу Василенку.

  • Святий угодник Божий Амфілохій проводив ночі у молитвах, а вдень лікував тілесні та душевні хвороби усіх стражденних, – зауважив С.П.Василенко. – Навіть після смерті Преподобного люди їдуть вклонитися його мощам та просять зцілення. Життя провидця і чудотворця – то світоч смирення,  благочестя й жертовного служіння. Це приклад усім нам, аби силою духу та віри згуртувати країну, а щирою молитвою наблизити мир у кожну домівку.

Настоятель церкви святогоАмфілохія Почаївського протоієрей Олександр зауважив, що 12 травня світ вшановує також Міжнародний день медичної сестри. Обабіч храму розташовані два обласні медичні заклади – протитуберкульозний диспансер та шпиталь для ветеранів війни. Тож краяни мають змогу привітати і Сестер Милосердя, які невтомною працею виходжують недужих, допомагають їм зцілити душевні та тілесні рани.

Помолитися під час Божественної літургії та прикластися до хреста і святих мощів великого  мученика і праведника віри православної  прийшло цього дня немало подолян. І будуть ще приходити до храму немічні і стражденні просити зцілення і отримають, що просять, по вірі своїй і Молитві до нього, яка так величаво лунала під склепіннями недобудованої поки що церкви:  «Святий отче, Амфілохіє, моли Бога за нас!..»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.