Природа зцілює…

      Літнє оздоровлення, як важливий компонент протитуберкульозної терапії.  Де краще відпочити і хто має право на безкоштовну путівку?

Йде літо. Благодатна пора, якої так чекали діти і дорослі, радіючи канікулам і теплу. Це також  чудова нагода, щоб гарно відпочити та сповна використати цілющу силу сонця, води і повітря. Це так звана кліматотерапія, на якій зналися ще давні ескулапи і активно рекомендували її своїм пацієнтам, позаяк  ефективних штучних препаратів проти сухот тоді не було. Ліками ставало все, чим обдаровувала Природа. Згодом послідовники Гіппократа ретельно вивчили та описали вплив тих чи інших факторів на організм людини і їх надбання використовують у щоденній практиці і сучасні лікарі.

       Аеротерапія (дихання свіжим повітрям), яке відрізняється високим вмістом кисню, стимулює дихання. На тих, хто страждає від хронічних захворювань бронхо-легеневих шляхів, сприятливо діють цілодобове перебування на відкритому повітрі, сон на березі моря.

      Із усіх кліматичних зон спеціалісти відзначають цілющий вплив  морського повітря та води, збагачених іонами солей натрію, магнію, кальцію та інших мікроелементів. Солі, якими збагачена морська вода, заспокійливо діють на слизові оболонки дихальних шляхів, роботу серцево-судинної та нервової систем, стимулюють обмін речовин, підвищують стійкість організму. До анексії українського півострова  приморські протитуберкульозні санаторії та курорти були зосереджені переважно на південному березі Криму(Алупка, Симеїз, Ялта). Тепер, поки що, пропонуємо пацієнтам  лише санаторії Одещини, розташовані на березі Чорного моря (“Приморський”, “Сонячний”, “Аркадія” – для дорослих, “Затока”, “Хаджибей”, “Люстдорф” – для дітей).  

        На гірських карпатських курортах дієвими чинниками оздоровлення є знижений атмосферний тиск та парціальний тиск кисню, що загартовує хвору людину завдяки тренувальним навантаженням дихальних шляхів,  стимулює захисні механізми кардіо-респіраторної системи.

      Лісове повітря, настояне на фітонцидах хвойних порід дерев, має антибактеріальну, протизапальну дії, сприяє кращій вентиляції легень. Це особливо важливо для хворих на туберкульоз легень, у яких нерідко медики спостерігають гіпоксію та дихальну недостатність. 

Хворі та особи із груп ризику захворювання на туберкульоз також мають можливість оздоровлюватися у спеціалізованих державних санаторіях розташованих в гірській місцевості Карпат («Гірське повітря» – для дорослих; «Косів», Прикарпатський» – для дітей).

Раніше на курортах степової зони у лікувальній терапії активно використовували кумис – кисломолочний напій із кобилячого молока, який посилює всмоктування поживних речовин зі шлунково-кишкового тракту, сприяє зміцненню імунітету, поліпшує стан хворого. Після такого кумисолікування, як стверджують медики, маса тіла недужої людини збільшується на 2-7 кілограмів. У такі санаторії свого часу направляли хворих на туберкульоз, які страждали від супутніх хвороб органів травлення та поганої  переносимості дії хіміопрепаратів.  На жаль, таких оздоровниць уже немає.

Геліотерапія (використання сонячних променів) у помірних дозах, за призначенням лікаря, сприяє загоєнню запальних процесів, нормалізує дихання, стимулює захисні сили організму. Але до цього методу є чіткі застереження: гостра стадія туберкульозу, кровотечі, виснаження, злоякісні та доброякісні пухлини, коли сухоти поєднані зі стенокардією, атеросклерозом, гіпертонією у 3-й стадії, а також хворий має підвищену чутливість до сонячних променів.     

      У спеціалізованих закладах санаторно типу активно використовують і лікувальну фізкультуру,  масаж, апаратну фізіотерапію (ультразвук, електрофорез, інгаляційні аерозолі…).

        І, нарешті, хто має право на таке оздоровлення за рахунок бюджету? У санаторні заклади, підпорядковані МОЗ України, направляються хворі після проведеної інтенсивної фази лікування в умовах стаціонару, після припинення бактеріовиділення, або ж після оперативних втручань на легенях (не раніше як через два місяці); особи, які колись перехворіли активним туберкульозом, а також ті, хто контактує з хворими мікобактеріовиділювачами, і діти, інфіковані туберкульозом. Щоб отримати цю безкоштовну путівку,  слід звернутися до фтизіатра за місцем проживання та оформити необхідну документацію.

       Приємного вам відпочинку!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.