Годинник цокає…

Щодня у світі майже 4 тисячі людей втрачають життя від туберкульозу. Яка ситуація на Хмельниччині? Чи дотримуються протиепідемічних заходів фтизіатрична служба краю, влада на місцях? Думками ділиться директор КНП «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер», кмн Сергій Василенко.

Попри складну ситуацію з поширенням коронавірусу в країні фтизіатрична служба краю і надалі дотримується вимог, що передбачені міжнародними стандартами щодо профілактики, раннього виявлення туберкульозу, його діагностики та лікування. Проводиться оптимізація ліжкового фонду, реорганізовані Славутська та Голозубинецька обласні туберкульозні лікарні з приєднанням їх у вигляді структурних підрозділів КНП «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер» ХОР.  Планується введення в штат закладу посад  фтизіатрів амбулаторного прийому, для забезпечення амбулаторного лікування пацієнтів з туберкульозом в інших лікувальних закладах області. Проводиться  виявлення інфекції з використанням скринінгу груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз, в т.ч. важкодоступних груп населення із обстеженням контактних осіб на рівні первинної медичної допомоги. Встановлені системи «ДЖИН- експерт» в лікарнях міст Шепетівки та Кам’янця- Подільського для молекулярно-генетичної діагностики хвороби та визначення стійкості до одного з найважливіших протитуберкульозних препаратів. Апаратура дає можливість розширеного доступу до первинної діагностики туберкульозу на первинному та вторинному рівнях надання медичної допомоги особам з підозрою на туберкульоз. Фахівці сервісної служби вже провели тренінг зі спеціалістами  лабораторій Кам’янця-Подільського та Шепетівки  щодо специфіки роботи на апаратах.

    Область вдосталь забезпечена протитуберкульозними препаратами та засобами для лікування побічних реакцій на протитуберкульозну терапію.     Наразі лікування позалегеневого туберкульозу, а також  супутньої патології у пацієнтів з туберкульозом без бактеріовиділення може проводитись на базі закладів охорони здоров’я різного профілю з дотриманням вимог інфекційного контролю. З метою оптимізації надання медичної допомоги хворим на туберкульоз в штат закладу введено посади лікаря окуліста, психолога, пульмонолога, ендоскопіста. Ендоскопічні обстеження проводяться на сучасному бронхоскопі з  відеостійкою, яка дозволяє проводити маніпуляції під відеоконтролем лікаря із записом даних на електронні носії Для  забезпечення потреби області у догляді за важкохворими з стійкими формами туберкульозу розгорнуто 10 паліативних ліжок у складі відділення для лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз КНП «ХОПТД».

      Новації торкнулися і нової моделі фінансування фтизіатричної допомоги населенню на всіх рівнях. Так, стаціонарне лікування хворих на сухоти проводиться на підставі договорів між КНП «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер» та Національною службою здоров’я України  за наступними пакетами: «Супровід та лікування дорослих та дітей з туберкульозом в стаціонарних та амбулаторних умовах», «Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів», «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям», «Амбулаторна допомога дорослим та дітям (профілактика, діагностика, лікування, реабілітація)», «Бронхоскопія».

Цьогоріч Національна служба додала окремий пакет для первинної ланки «Супровід та лікування хворих на туберкульоз». Підписали договір по вказаному пакету Білогірський, Віньковецький, Волочиський, Ізяславський, Кам’янець-Подільський, Новоушицький, Славутський, Старосинявський, Шепетівський ЦПМСД.

        Кілька штрихів щодо епідемічної ситуації із туберкульозу в області. Методи запобігання захворюванню, його виявленню не змінилися. На жаль, тимчасом фіксуємо щорічне зменшення кількості недужих у всіх районах краю.

Якщо за період 2014 року статистика захворювань на нові випадки туберкульозу складала 57 осіб на 100 тис.нас, то за  2019 р. вона  зменшилася на 20% і становила 46 осіб на 100 тис.нас. 2020-й став рекордним у «подоланні» туберкульозу на Хмельниччині – вперше взято на облік лише 30 хворих на 100тис.нас.

Ми зважаємо на карантинні заходи з приводу COVID-19, але хворі, яких скеровують  до стаціонару, – вкрай важкі, із занедбаними бактеріальними формами, і відсоток заразних форм туберкульозу збільшується  щороку: 2014р.- 50%; 2019р.- 68%; 2020р.-71%. Цифри красномовно свідчать – резервуар туберкульозної інфекції серед населення області переповнений.

             За 2020р. взято на облік п’ятеро малих подолян (у 2019 році –15), серед яких одна дитина з бактеріовиділенням, двоє – з розпадом легеневої тканини.  Не зареєстровано також жодного випадку недуги серед контактуючих осіб. І така статистика  не відображає реального стану речей, позаяк хворі самостійно звертаються на прийом із занедбаними формами. Існує тенденція не лише до погіршення основних показників, що характеризують епідемічну ситуацію, а  й до зменшення рівня індикаторів раннього виявлення туберкульозу. Аналізуючи  тенденції, буду дотримуватися попереднього територіального принципу. Зокрема, серед виявлених хворих з туберкульозом легень на:

Білогірщині– 80% із заразними формами та 63% із деструктивними;

Городоччині – 75% із заразними, та 50% із деструктивними формами;

Деражнянщині – 80% та 50% відповідно;

Дунаєвеччині  – 100% із заразними та  60% із деструктивними формами;      

Ізяславщині – 90%     із заразними та  60% із деструктивними формами;

Летичівщині – всі виявлені хворі бацилярні, при зниженні захворюваності на 70%;

Старокостянтинівщині – 75%    із заразними та  75% із деструктивними формами;

Ярмолинеччині- 78%        із заразними та  аналогічно із деструктивними формами;

у Хмельницькому районі – 80%         із заразними та  52% із деструктивними формами;

м. Хмельницькому – 72%  із заразними формами туберкульозу.

Знизились обсяги профілактичних флюорографічних оглядів,   населення із груп ризику обстежене тільки на 67%. Туберкулінодіагностика серед дітей проведена лише на 47% від запланованих на рік.    Час невблаганний. Годинник цокає, а разом із ним росте кількість недужих. Лише в квітні цього року стали на облік з приводу туберкульозу ще півтори тисячі українців. За статистикою кожний шостий хворий помирає, хоча нині це захворювання можна вилікувати. Не будьте байдужими до власного здоров’я і виконуйте поради лікаря! Лише спільними зусиллями подолаємо глобальну загрозу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.