На службі здоров’я…

      20 червня – День медичного працівника. Втім, навіть своє професійне свято багато наших колег зустрінуть на посту: хтось – у лікарні (в операційній чи біля ліжка пацієнта), комусь доведеться намотувати кілометри, поспішаючи  на виклик до потерпілих, а декому випаде найтяжча місія – сказати правду недужому про невиліковний діагноз або повідомити рідним трагічну звістку…

       Жоден вуз чи моральний етичний кодекс не може стовідсотково підготувати спеціаліста, який обирає цей фах, до тих викликів, що їх готує медична практика і саме життя. Тим, хто присвятив себе фтизіатрії, відомо не з книг, як важливо у боротьбі з хворобою заручитися підтримкою пацієнта, налагодити довірливі партнерські стосунки. Адже туберкульоз – досить грізна інфекція, що може мати фатальні наслідки для здоров’я і життя. Але цю хворобу можна вилікувати, якщо пацієнт чітко дотримується рекомендацій лікаря і сам хоче бути здоровим.

     Безумовно, шлях до одужання непростий. Після обстеження і встановлення діагнозу хворий має приймати під наглядом медиків (у лікарні чи амбулаторно) протитуберкульозні препарати. Схему і тривалість такої терапії визначає фтизіатр, зважаючи на стан хворого. Чим раніше він звернеться по допомогу, тим кращі будуть шанси на успіх. Тому не варто відкладати візит до лікаря. Попри усі труднощі в медицині наша галузь здатна протистояти викликам і надати безкоштовну допомогу населенню краю.

       На базі КНП ХОПТД ХОР розгорнуто 165 ліжок для хворих із відкритими формами туберкульозу. Медичну допомогу недужим надають 260 працівників, які ретельно виконують службові обовя’зки в умовах протиепідемічного контролю, позаяк не лише виходжують хворих, а й працюють із соціально небезпечними інфекціями і так само ризикують заразитися. Нехай береже Господь вас усіх, хто обрав таку благородну професію – допомагати іншим! І додасть сили своєї та мудрості, щоб вистояти у часи реформ!

      Після реорганізації у штаті диспансеру (який невдовзі має стати головним фтизіопульмонологічним центром краю) 29 лікарів і 133 посади для середніх та молодших медпрацівників. Звісно, нова доба принесла нові реалії: зросло навантаження і підвищено вимоги до персоналу. Майже всі лікарі мають вищу кваліфікаційну категорію, а керівник закладу Сергій Павлович Василенко – науковий ступінь кандидата медичних наук.  У штаті диспансеру передбачені посади лікаря-психолога та лікаря-психіатра, які разом із колегами фтизіатрами вирішують проблеми діагностики та лікування хворих соматичного і психологічного профілю, допомагають пацієнтам різного віку та хворим із груп ризику здолати дезадаптаційні соціальні виклики та впоратися із несприятливими умовами у їх житті.

      З нагоди професійного свята як не подякувати за сумлінну та копітку працю лікарям-лаборантам, рентгенологам та бактеріологам; їх роль у виявленні збудника інфекції та характеру і обсягів ураження організму  важко переоцінити. Адже вчасна діагностика і точний діагноз – перший крок до успішної терапії.

     Хочеться побажати усім людям у білих халатах наснаги, творчості, активного довголіття, прихильних до лікування пацієнтів, а також хронічного здоров’я вам, колеги, рецидиву щастя та гіпертонічної зарплати!

                                                          З повагою

                                        Валентина Лиса, інспектор відділу кадрів

                                        КНП ХОПТД ХОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.