Подбайте про захист

      60 працівників КНП “Хмельницький обласний протитуберкульозний  диспансер” наприкінці березня отримали першу дозу вакцини проти COVID-19. Цими днями у приміщенні закладу пройшов другий етап вакцинації.

      Серед перших у чергу на щеплення стала буфетниця Віра Кафтанюк. На наше запитання щодо самопочуття після процедури жінка відповіла: “Жодних змін в організмі ще після першого уколу в мене не було. Та й зараз почуваюся добре. Вакцинація для мене просто необхідна, щоб не захворіти самій і не заразити інших. Адже я працюю у харчоблоці, розвожу по палатах їжу для хворих”.

      “Сама процедура безболісна, – додає медсестра Ніла Гончар. – Відчуття таке, наче укус комара. Зовсім не страшно. Після першого щеплення через якийсь час відчула присмак металу, півночі була невелика температура. Але швидко минула”.

     “Це нормальна реакція організму, – долучається до розмови медсестра  Леся Гапич. – У мене також спостерігалася лише місцева реакція”.

       Заступник директора КНП “Хмельницький обласний протитуберкульозний  диспансер” Наталія Киян теж не відчула  якихось негативних змін, зауваживши, що протипоказань до проведення вакцинації небагато: інфекційні хвороби, важкі онкологічні стани, печінкова та ниркова недостатність…

      “Усі ми перед щепленням маємо надати інформовану згоду та оцінку свого стану здоров’я”, – доповнює лікар-фтизіатр дитячий  Світлана Гейващук. – Це важливо, щоб запобігти небажаним ризикам. До речі, дехто помилково думає, що після того, як перехворів коронавірусом, вакцинуватися не треба. Організм, ніби-то, уже виробив антитіла. Але ж цей природний імунітет до вірусу ненадовго. Через певний період вірогідність зараження зростає знову. Лише щеплення дає захист”.

      Від процедурної медсестри Хмельницького міського ЦПМСД №1 Ольги Пряненцевої ми довідалися, що їх мобільна бригада уже четвертий місяць вакцинує людей. Кампанія проходить поетапно. Спершу щеплювали тих, хто перебуває у найвищій зоні ризику та від кого залежить робота країни. До таких пріоритетних груп 1-4 рівнів входять і медики. На початку весни використовували серед інших вакцину Covishield, зараз надійшла AstraZeneca. Вакцини безпечні та ефективні.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.