БЦЖ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?

Вакцинація від туберкульозу: за і проти.  Чи захищає БЦЖ від коронавірусної інфекції? Що загрожує нещепленим дітям? На запитання користувачів сайту відповідає лікар-фтизіатр дитячий Світлана Гейващук.

  БЦЖ – вважається обовязковою вакциною. В чому її принцип дії?

   Так, ця вакцина входить до календаря обов’язкових щеплень. БЦЖ (від французької Bacillus Calmette-Guérin – бацила Кальмета-Герена) була розроблена у Франції ще у 1921 році, однак і донині ВООЗ рекомендує її як єдиний доступний та ефективний метод щеплення від туберкульозу. Діє вона так само, як і будь-яка інша вакцина. У здоровий організм вводять послаблений збудник інфекції, щоб “познайомити” його із потенційною небезпекою і виробити специфічний імунітет. Вікова історія застосування цього винаходу підтвердила прогнози вчених: “якісне проведення імунізації знижує захворюваність на туберкульоз у 7-10 разів, а інфікування – в 1,5-3 рази”.    

   Наскільки безпечна та ефективна  вакцина?

     БЦЖ – це жива ослаблена вакцина. Вона не гарантує, що ваша дитина згодом не захворіє на сухоти, але однозначно захистить малюка від тяжких ускладнень, спричинених хворобою. Вакцина – випробувана часом і будь-які чутки про ймовірну погану якість та небезпеку для дитини не мають підстав. Як свідчить практика, деякі ускладнення можливі хіба що при порушенні техніки введення, умов зберігання вакцини та наявності супутньої патології у немовляти.    

   Чому її вводять дитині в такому ранньому віці?

    Безумовно, БЦЖ – це найперша вакцина, яку ми отримуємо, входячи у цей світ. Згідно з календарем малюкам роблять щеплення на 2-5 добу ще в пологовому будинку. Чому так важливо у ранньому віці зробити таку ін’єкцію? Бо дитина ще не мала контакту із хворими і дуже важливо захистити її від туберкульозної інфекції. Торік в Україні за даними Центру громадського здоров’я вакциновано 88,8 % дітей до року. Це недостатньо для того, щоб сформувати колективний імунітет. Науково давно доведено: якщо цей показник менший за 95%, туберкульоз знову повернеться і рано чи пізно кількість хворих наблизиться до епідеміологічного порогу.

    Чи вплинула пандемія на календар щеплень?

     Ні. Профілактичні щеплення ніхто не відміняв. Дітей і надалі обов’язково вакцинують від таких інфекцій, як туберкульоз, поліомієліт, кір, дифтерія, кашлюк, правець. Усі  щеплення – безкоштовні.

    Чи усі новонароджені вчасно отримали щеплення цьогоріч? Що робити тим, хто не встиг?

     Взагалі, термінів, які б обмежували введення БЦЖ, немає. Щепити людину можна в будь-якому віці – і в рік, і в п’ять, і в 7…, головне, щоб не була інфікована туберкульозом. Але що раніше ви поставите цей заслін хворобі, тим краще. Адже у маленьких дітей сухоти протікають надто складно, з ураженням печінки, нирок, кісток та з  високим ризиком туберкульозного менінгіту.

   Час від часу є перебої у постачанні вакцин. З чим повязаний дефіцит і чи вдосталь їх зараз?

    На початку року в країні справді були перебої у постачанні вакцини. Тепер її достатньо. Правда, раніше ми використовували російські вакцини, цьогоріч закуплено індійську. На ринку є й вакцини інших виробників, які також якісні і їх разом із нами використовує Євросоюз. У деяких країнах, окрім передбачених українським календарем щеплень, проводиться вакцинація від пневмококової та менінгококової інфекцій. Однак ці щеплення платні.

      Під час пандемії дехто з учених вважає, що винайдена 100 років тому вакцина проти туберкульозу може заразом захистити і від коронавірусної інфекції. Мовляв, у країнах із обов’язковою вакцинацією БЦЖ рівень захворюваності на COVID-19 значно нижчий…

      На жаль, це тільки збіг. Вакцина БЦЖ розроблена саме для захисту від туберкульозу і ні від чого іншого захищати не повинна. До речі, в США, Канаді, Бельгії, Італії, Нідерландах, Лівані вакцинація від туберкульозу взагалі не обов’язкова. БЦЖ там роблять вибірково, окремим категоріям населення і лише як рекомендовану.

    Де можна зробити щеплення?

      Звісно, найкраще зробити своєчасно, в пологовому будинку. Втім, якщо дитина пропустила ці терміни, зверніться до свого лікаря і він підкаже подальший алгоритм дій. Але ви маєте знати: щеплення від туберкульозу безоплатні і їх можна зробити у державних медичних закладах або в приватних, якщо вони уклали угоду з Національною службою здоров’я.

     Чи проводиться повторна  БЦЖ і коли?

      Ревакцинація тепер не проводиться. Раніше дітям робили повторне щеплення у 7 і 14 років. Зараз – лише одне, тому що використовуються більш досконалі вакцини, які дозволяють сформувати міцний імунітет з першої імунізації. А взагалі, необхідно зміцнювати імунітет дитини всілякими способами: якісна їжа, здоровий повноцінний сон і фізичні навантаження стануть першим і найсильнішим «щитом» на шляху вірусів. 

   В чому особливості вакцинації?

      Дуже важливо, щоб вакцину правильно ввести – внутрішкірно! Треба наглядати, адже вакцина жива, а в кожної дитини організм по-різному реагує на цей подразник. Зазвичай, у більшості малюків спостерігаються лише місцеві реакції, які до трьох місяців загоюються. При незначних відхиленнях лікарі радять батькам, як краще доглядати за місцем щеплення.

    Чи є протипоказання до щеплення?

     Авжеж, цей перелік невеликий, але є. Краще не робити щеплення або трохи відтермінувати його дітям, у яких є важкі алергічні реакції на вакцину чи її компоненти, у стані гострого захворювання або загострення хронічної хвороби, вроджені комбіновані імунодефіцити. Протипоказами до БЦЖ є злоякісні новоутворення, ВІЛ-інфекція, мала вага новонародженого (до 2,5 кілограма).

   Чи є ускладнення після щеплення?

    Ускладнення можливі. Найбільш грізне – десемінована БЦЖ-інфекція. Але вона буває вкрай рідко. Зазвичай, деколи спостерігаємо лімфаденітні вузли (приблизно, один-два випадки  – на сто щеплень).

     Чи є небезпека, коли в класі в школі чи в садочку поряд зі щепленими знаходитимуться невакциновані діти?

    Профілактичні щеплення (не тільки від туберкульозу) – єдиний надійний засіб профілактики інфекційних захворювань. Це – аксіома. Тож важко не погодитися з думкою імунологів, “ті, хто відмовився від вакцинації, живуть, поки що, за рахунок тих, хто щепився. Якщо дітей, які не щепляться, стане більше, розплачуватися доведеться нам усім”. Тому, сподіваюся, користувачі сайту із розумінням сприйматимуть позицію МОЗУ: “Дітей, які не мають щеплення проти основних хвороб, не слід допускати до школи”. Таким учням Мін’юст радить дистанційний формат навчання. До слова скажемо, діти мають пройти перед школою медогляд та отримати медичну довідку, яка містить висновок про стан здоров’я дитини, діагноз, групу на фізкультурі та рекомендації до медичного догляду за дітьми. Довідку (безкоштовну!) має видати сімейний лікар чи педіатр, з яким укладено декларацію. Також цей лікар повинен створити електронне направлення для консультацій до вузьких спеціалістів. Їх висновки теж необхідні для медогляду. Адже в похід за новими знаннями наші діти повинні піти, насамперед, здоровими.

     Не хочу нікого лякати сумною статистикою, але ситуація в країні щодо захворюваності на сухоти досить складна. І діти – найбільш вразлива група  населення, адже в них ще не сформований імунітет. За 6 місяців 2021р.  в області занедужало на туберкульоз четверо підлітків (торік за аналогічний період не було жодного недужого) і двоє дітей (у 2020-му – одна). Втім, це лише вершина інфекційного айсбергу. За словами експертів, маємо велику кількість невиявлених випадків. Тому показник захворюваності дітей на туберкульоз в Україні, на їх думку, в 4-5 разів перевищує національну статистику. Насторожує й те, що хворих дітей виявлено не завдяки профілактичним оглядам, а безпосередньо під час звернення, коли симптоми сухот вже були яскраво виражені, а процес зараження – поширений. В одного підлітка зафіксовано рецидив. Дитина раніше хворіла і її вилікували. Але згодом заразилася від батька, в якого виявили вже резистентну форму туберкульозу, що не чутлива до більшості протимікробних препаратів.

      Це – розплата за безпечність. Люди в часи пандемії коронавірусу різко перестали звертатися до лікарів, робити щеплення, рентген. А туберкульоз – не та проблема, яку можна відкласти на потім. І, зважаючи на основний шлях зараження – повітряно-крапельний, – у небезпеці всі ми. Один хворий під час тісного контакту може заразити 10-15 осіб. А що буде, коли заражена дитина прийде до школи чи в садок? Ризик занедужати нещепленим дітям зростає в рази і може призвести до сплеску туберкульозу…Трохи історії. Кажуть, історія людства – це історія воєн. Я би доповнила… та боротьби з інфекціями. І хтозна, де було більше втрачено життів: у кривавих бійнях чи у вогні епідемій?! Тільки завдяки щепленням людство змогло позбутися жаху таких недуг, як натуральна віспа, дифтерія, чума, кір, кашлюк, поліомієліт… На черзі – туберкульоз. Через 10-15 років ВООЗ планує очистити планету від цієї інфекції. Тому серед інших глобальних заходів вчені розробляють і нову вакцину, яка з часом замінить БЦЖ, і діти матимуть ще більший захист від збудника туберкульозу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.