“ФАХОВО ТА РЕЗУЛЬТАТИВНО…”

борються з інфекціями, за  висновками спеціалістів Центру громадського здоров’я МОЗ України, медики Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер» та департаменту  охорони здоров’я області.  

Україна, як і світ загалом, має амбітну мету – вже до середини цього століття ліквідувати туберкульоз. У рамках цих глобальних заходів та відповідно до вимог Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги кардинально змінено підходи і в нашій області. Як ми вже повідомляли, відбулося злиття усіх профільних лікарень у єдиний заклад – КНП “Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер”. На його базі заплановано створити потужний фтизіопульмонологічний центр, що закумулює кращі надбання сучасної вітчизняної та європейської науки і медичної практики.

Усвідомлюючи гостру необхідність таких новацій викликам часу, команда Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) сприяє нарощенню регіонального потенціалу у боротьбі з туберкульозом. Адже від того, наскільки ефективно організована протитуберкульозна допомога на регіональному рівні, залежать темпи на шляху до ліквідації інфекції. Нещодавно фахівці ЦГЗ відвідали Хмельниччину, щоб проаналізувати  якість реформування служби та рівень надання такої допомоги населенню області. Експерти поцікавилися і тим, як іде підготовка до нової хвилі коронавірусної інфекції та оцінили ризики для протитуберкульозних послуг, а також звернули увагу на залучення первинної мережі до питань, пов’язаних із туберкульозом.

Зі слів завідувачки відділом координації програм діагностики та лікування туберкульозу ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Яни Терлеєвої: «За результатами дводенної роботи визначено, що робота виконується на належному рівні. Зміцнюється фтизіопульмонологічний центр, оптимізується структура, є розуміння подальших необхідних змін із поетапним впровадженням. Уже введено одну посаду міжрайонного фтизіатра у місті Дунаївці. Наступним кроком буде залучення міжрайонних фтизіатрів із напрацюванням нових моделей доступу до послуг з протидії туберкульозу на районному рівні, узгодженому до адміністративно-територіальної реформи в межах області.

Керівництвом регіонального протитуберкульозного закладу оптимально організовано використання отриманих коштів у рамках Програми медичних гарантій, за які вдалося забезпечити:

 – повний доступ пацієнтів до моніторингу лікування відповідно до галузевого стандарту надання меддопомоги;

– відносно конкурентний рівень заробітної плати медичним фахівцям.

    Крім того, розумний менеджмент дозволив закладу придбати деяке дороговартісне обладнання для подальшого розвитку Центру і комплексного надання медичних послуг при туберкульозі – пересувний палатний рентген-апарат, бронхоскоп з відеореєстрацією, апарат УЗД.

Як бачимо, в одних регіонах з нижчеукраїнським рівнем захворювання на туберкульоз виник дефіцит заробітної плати, в інших навіть трішки розвиваються, отже будемо надалі аналізувати цю ситуацію і пропонувати рішення. За ці  дні переглянули десятки звітів, документів, таблиць і багато цифр, через призму яких намагалися побачити потреби людини, яка зіткнулася з проблемою туберкульозу, та зрозуміти лікаря.

Визначили кроки щодо підвищення потенціалу первинної мережі в ланцюгу боротьби з інфекцією. В області знизилося виявлення туберкульозу на 7,5 % за 6 місяців 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, при цьому в більшості регіонів цей показник покращується. Сьогодні в Хмельницькій області 8 із 31 ЦПМСД отримали пакет первинної допомоги по веденню пацієнта із туберкульозом на амбулаторному етапі.   Запланували за сприяння департаменту охорони здоров’я та підтримки ЦГЗ проведення “круглого столу” з первинною мережею у вересні цього року, очікуємо, що результатом стане подальше налагодження співпраці та комунікації у виявленні, профілактиці та веденні туберкульозу, побудова чітких алгоритмів роботи, роз’яснення особливостей реалізації ПМГ, але про це згодом.

Чи є щось особливе у протитуберкульозній сфері в цьому регіоні? Насамперед, це єдиний заклад, який має систему працюючих очисних споруд.  На території протитуберкульозного закладу розміщені інсинератори, які можуть спалювати, не завдаючи шкоди довкіллю, до 800 кг медичних відходів, (зокрема, утилізувати використані шприци з голками, які можуть бути заражені і переносити інфекції, валяючись поблизу смітників, на вулицях чи в під’їздах багатоквартирних будинків). Дане обладнання може покрити потребу всієї області. Це також дало б можливість отримати додатковий фінансовий ресурс від спалювання медичних відходів при COVID -19.

Приділяється увага духовним потребам людей із туберкульозом, працівників закладу та місцевого населення. На території закладу побудована церква за особистого сприяння керівника Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру Сергія Василенка. Це – справжній витвір мистецтва, біла витончена краса, неповторна та вражаюча. На жаль, світлини не передають її атмосферу, світло та тепло.

Конструктивно та професійно пройшла зустріч з керівництвом департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА. Приємно чути, що в умовах надзвичайної навантаженості через підготовку до чергової хвилі COVID -19 приділяється належна увага всім нозологіям, зокрема, туберкульозу. Обговорили, як ми бачимо роль та функції фтизіопульмонологічного центру в короткостроковій перспективі. Є бачення та плани щодо реконструкції будівель із створенням комфортних умов для пацієнтів. З боку ЦГЗ є готовність допомогти з впровадженням інфекційного контролю для безпеки пацієнтів та медиків. Крім того, заручилися підтримкою щодо вжиття додаткових заходів із покращення виявлення туберкульозу, розширення впровадження молекулярно-генетичних методів діагностики. Захоплююся досвідом, мудрістю, глибиною розуміння проблематики та організаційними здібностями керівництва департаменту, фактично 2 години фахових дискусій та націленість на результат. Так тримати!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.