“НЕ НАШКОДЬ!”

     17 вересня – Всесвітній день безпеки пацієнтів. На думку  госпітального епідеміолога КНП  «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер» ХОР Ніни Радзівілюк, безпека пацієнта – це безпека самої медицини.

І хто б там як не оцінював труднощі медичної реформи, головна суть таких новацій, зокрема, у фтизіатрії – створити хворому максимально комфортне, сприятливе та безпечне лікарняне середовище у закладах, які надають протитуберкульозну допомогу населенню. Паралельно впроваджуємо на місцях пацієнт-орієнтований підхід у веденні недужих, які вже не заразні і не складають небезпеки для інших, тому при належному інфекційному контролі можуть приймати ліки вдома, ходити на роботу, якщо є змога,  і не втрачати соціальних зв’язків. Нічого нового тут немає. Такий алгоритм медичної допомоги вже давно працює у наших західних сусідів.

Не нашкодь! Так гласить найперша заповідь лікаря, викладена у працях давньогрецького ескулапа, батька сучасної медицини Гіппократа. За 25 століть розвитку наукової думки і практики зцілення людини ця пророча фраза набула сакрального змісту. Особливо тепер, у часи інфекційного виклику, коли аналізуємо уроки  епідемії туберкульозу та пандемії COVID-19 і робимо безпекові висновки.

      Сприятливий простір у лікарні, гідні умови перебування хворих і роботи тих, хто надає медичні послуги, – це безпека і пацієнта, і персоналу. Інфекційний контроль – це не тільки індивідуальні засоби захисту, знезараження приміщень, бар’єрні перешкоди до окремих відділень і різні інші важливі вимоги до закладу такого типу. Йдеться, передусім, про стандарти безпеки медичних втручань і запобігання ризиків, культуру дотримання безпечних методів догляду за пацієнтами, аби не завдати їм шкоди, скажімо, під час проведення медичних процедур чи призначення тих чи інших лікарських засобів. Тому важливо також подбати і про якість та достовірність діагностики, технічну і кадрову компетентність,  відповідну поінформованість лікарів.

Символічно, що цієї вересневої пори відзначаємо ще одну дату – День хірурга в Україні. Тож вітаємо і наших колег з професійним святом, зичимо міцного здоров’я, вдалих операцій і покладаємось на їх досвід та фахову майстерність. Робота у диспансері специфічна, значна частина хворих на різних етапах лікування потребує тих чи інших  оперативних втручань. Бувають випадки, коли від умілих рук хірурга та його знань, інтуїції залежить не лише безпека і здоров’я, а й життя пацієнта. Зичимо вам, колеги, гарного самопочуття, безпечної і ефективної лікарської практики, сили і мудрості у цей непростий час!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.