СКАРЛЕТ: ТРІУМФ І ТРАГЕДІЯ

5 листопада виповнюється 108 років з дня народження Вів’єн Лі – найвродливішої зірки Голівуду, геніальної актриси 20 століття, володарки двох премій “Оскар”, яка в серця мільйонів глядачів увійшла знаменитою  роллю Скарлет О’Хари із фільму “Віднесені вітром”.

Вона з дитинства була одержима славою. Хотіла стати справжньою актрисою, від якої шаленітиме публіка, а режисери будуть пропонувати найкращі головні ролі на сцені та в кіно. Хто б міг тоді повірити, що тендітна вихованка монастирської школи, англійка по крові, втілить невдовзі не тільки власну мрію, а й стане кумиром глядачів, зіркою Голівуду, втіливши в образі Скарлет американський оптимізм і волю до життя. Ця роль (на яку, до речі, було 1400 претенденток) принесла їй перший “Оскар”.

     У 26 років вона стала знаменитою. Чарівна і талановита жінка, поцілована Богом, з головою пірнула у спокусливий вир мистецтва, ще не усвідомлюючи, що світовий тріумф стане початком її особистої трагедії. Напружена робота у театрі й на знімальних майданчиках, що розтягувалася до 16-и годин, без перерв та відпочинку, виснажувала емоційно та фізично і без того слабке здоров’я актриси. У неї помічають постійні перепади настрою та нервові зриви. А в 1945-му у Ві діагностують недугу, яка перекреслить усі її плани і мрії, адже туберкульоз забере у неї кращі ролі, кар’єру, коханого чоловіка, здоров’я, а згодом і життя.

      Колеги та режисери позаочі називали її примхливим стервом, актрисою, з якою важко працювати. А домочадці нерідко ставали свідками страшних сцен, що починалися із лютої агресії, несамовитих вересків аж до цілковитої апатії і відключки. Причому, наступного дня нічого з пережитого жінка не пам’ятала. Уже згодом, після її смерті, аналізуючи схожі історії хвороб багатьох пацієнтів, вчені зроблять висновок про те, що Вів’єн стала черговою знаменитою жертвою неправильного лікування. Адже препарат, який  виписали їй від туберкульозу, міг мати побічні дії на психіку і спровокувати характерні симптоми: безпричинні хвилювання, різку зміну настрою, особистісні зміни, депресію, розлади сну – саме ті порушення, від яких у різні періоди життя страждала Лі. Мабуть, варто було, скорегувати терапію. Актрису тим часом роками піддавали тортурам через жахливі сеанси електрошоку, антидепресанти, що не приносили полегшення, а завдавали ще більше фізичних і душевних мук.

      Зрештою, і сама Вів’єн не була прихильною пацієнткою, часто-густо ігноруючи застереження медиків, мовляв, від болю в душі її краще зцілять не ліки, а любов Лоуренса. Як гірко вона помилялася. Олів’є (кохання усього життя Лі), втомившись від сімейних чвар та істерик, на 45-й день народження дружини подарував розкішний автомобіль і попросив у неї… розлучення. Невдовзі Вів’єн почула, що Лоуренс уклав шлюб з молодою акторкою і знову став батьком. За двадцять років життя у зіркової пари не було спільних дітей, хоча Вів’єн дуже цього хотіла, однак дві вагітності закінчилися викиднями і депресією. Лоуренс пішов з її життя, але акторка так і не змогла розлюбити Олів’є та все ще сподівалася, що він повернеться і в її житті знову будуть кохання й нові ролі.

     Та дива не сталося. Їй лише зрідка перепадали запрошення від продюсерів і скромні пропозиції. Так і жила творчістю, усміхнена, гордо тримаючи поставу, виходила на сцену, забуваючи про власний біль, аж доки не знепритомніла посеред спектаклю. Але не хотіла прийняти суворий вирок долі. Знову рвалася на сцену. Після виснажливих гастролей геть знесилена актриса повернулася додому вже на ношах. Туберкульоз поширився на обидві легені. Лікарі наполягали на госпіталізації, однак хвора, втомлена неефективним лікуванням,  відмовилася їхати до лікарні.

      Геніальна актриса померла у Лондоні, після чергового нападу туберкульозу. Їй було 53 роки. У всіх театрах столиці наступного дня на хвилину погасили вогні. Так актори і глядачі вшанували траурним мовчанням пам’ять Вів’єн Лі. Тіло, згідно із заповітом, кремували, а прах розвіяли над озером, поблизу будинку, де вона жила.

     Так раптово обірвався земний шлях легенди світового кіно. Як написали в одному із некрологів: “Ти пішла з життя, із серця – ні”. Зірка Вів’єн Лі сяє на Алеї Слави Голівуду. Вона живе у яскравих ролях, зіграних на сцені і в фільмах. І її Скарлет, віднесена вітром,  надихає серця мільйонів глядачів, нагадуючи всім: якими б тяжкими не були удари долі, не варто здаватися, адже “Завтра настане новий  день!”.

Вів’єн Лі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.