БІДА НЕ ПРИХОДИТЬ ОДНА…

У період холодів та застуд небезпека інфікування зростає в рази. Як захистити себе і тих, хто поруч, від руйнівної дії вірусів та бактерій? Чим небезпечні для послабленого імунітету ковідні антирекорди та інші заразні хвороби?

Нова хвиля пандемії по суті розгортається на тлі щорічних застудних захворювань (ГРВІ та грипу, пік якого вчені прогнозують на грудень-лютий). Але віруси вже спричинили спалах традиційної сезонної симптоматики: кашель, нежить, температура, втома… Налякані люди побігли до аптек і масово скуповують непотрібні медикаменти. Не робіть таких помилок. Не наражайте на небезпеку здоров’я своє та рідних і близьких людей. Самолікування тут неприпустиме. Насамперед, тому, що безліч недуг можуть мати схожі симптоми. Тільки лікар (використовуючи увесь арсенал необхідних обстежень) може виявити збудника інфекції, встановити точний діагноз і призначити ефективну терапію. Нерідко сімейні лікарі у складних випадках направляють пацієнтів до високоспеціалізованих медичних закладів. Для багатьох хворих це шанс на порятунок. І це не просто слова.

      Останніми роками у суспільстві превалює коронавірусна тематика. Пандемія у всіх на слуху. Але ж це не означає, що наші “старі і добрі” інфекції вже відступили. Хто, як мовиться, про що, а я сказати хочу про туберкульоз. Паличка Коха на фоні послабленого імунітету і вірусного різноманіття тепер просто розкошує, атакуючи слабкий організм. Та й самі люди мимоволі стають на бік хвороби, коли місяцями ігнорують симптоми нездужання і не звертаються по медичну допомогу. А коли їх, нарешті, привозять до лікарні, для багатьох уже занадто пізно… Знаєте ви чи ні, але сухоти, якщо їх не лікувати, приблизно за рік вщент руйнують легені. Це смертельно небезпечна хвороба, яку не можна ігнорувати. Однак люди інколи такі безпечні…

      За десять місяців цього року у нас в області зареєстровано 280 нових випадків туберкульозу. Торік на цю пору крива захворюваності була майже на чверть вищою. Але тепер зросла питома частка ускладнених форм сухот. І це ознака того, що не всі недужі потрапляють до медичної статистики. До речі, Україна за даними Глобального звіту ВООЗ потрапила до переліку 16-ти країн світу щодо скорочення показників виявлення туберкульозу. Таку ситуацію фтизіатри, науковці та практики, називають “затишшям перед бурею”. На думку експертів, якщо не буде вжито рішучих заходів у боротьбі з туберкульозом, смертність від нього зросте вдвічі. Такі факти було оприлюднено під час прес-брифінгу представників ВООЗ, ЦГЗ та НСЗУ. Зокрема, завідувачка відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу ЦГЗ МОЗ України Яна Терлеєва нагадала про те, що “проблему недовиявлення туберкульозу під час пандемії COVID-19 посилила схожість симптомів обох захворювань. Наявність високої температури, тривалий кашель та слабкість можуть дезорієнтувати як сімейного лікаря, так і пацієнта. Вони помилково приписують їх винятково ковіду, до того ж, виснажлива робота первинної ланки у період пандемії змістила фокус уваги медиків. Для вчасного виявлення туберкульозу і лікарям, і пацієнтам, які звертаються зі скаргами на свій стан, потрібно прислухатись до симптомів більш прискіпливо. Краще провести додаткові обстеження для виключення туберкульозу, ніж допустити його руйнівний вплив на організм”, – зазначила Яна Терлеєва.

     До речі, наш заклад опанував європейську практику виходжування таких хворих. КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР має доступ до інноваційних методів діагностики туберкульозу, які дають змогу встановити діагноз не упродовж місяців, як це було раніше, а за кілька годин. Крім того, цей молекулярно-генетичний аналіз визначає чутливість мікобактерій до ліків. Таким чином, пацієнт уже з перших днів отримує ефективне лікування. Наголошую, що ліки та діагностика сухот – безкоштовні. Держава гарантує пацієнтові таке право лікуватися вдома чи в стаціонарі – головне, аби сам хворий ретельно виконував рекомендації лікаря і сам захотів стати здоровим. Бо алгоритм успішного лікування туберкульозу єдиний у всьому світі: що раніше ви звернетеся по медичну допомогу, тим кращим буде шанс на одужання!

      У плані профілактики захворювання раджу дотримуватися карантинних обмежень і маскового режиму (вони актуальні і для туберкульозу). Стежте за особистою гігієною. Не забувайте про повноцінний сон та одягайтеся відповідно до сезону. Споживайте якісні продукти і нехай ваша дієта буде збалансованою. Але в жодному випадку не читайте ніяких порад в інтернеті. Тільки лікар допоможе скласти таке меню, врахувавши не лише вміст гаманця, а й стан вашого здоров’я. Не панікуйте, уникайте стресів та злих людей і за будь-яких обставин зберігайте спокій. Життєвий досвід підкаже мудре рішення.  І нехай всілякі пандемії, проблеми і хвороби не роблять вам у житті негоди. Будьте здорові і щасливі!

                                                                                       Альона Федорчук,

                                                 заступник директора з координації заходів з протидії туберкульозу КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.