Свята, які єднають родини

Ось і грудень за вікном. Останній місяць року несе нам не лише сніги і морози, а й світлі надії. Адже після 22 грудня (дата зимового сонцестояння і найдовшої ночі) сонце уже на весну повертає і відроджує в душі хлібороба тривоги про щедрий політок і новий урожай. А поки земля ще спить і її не можна копати аж до самого Благовіщення (7 квітня), усе вирощене на полях уже зібрано і засипано до комори, тож є час для відпочинку. Напевне, тому на цю пору припадає найбільше святкових днів, які беруть початок від Введення (4 грудня) і завершуються на Стрітення (15 лютого). З особливим трепетом діти і дорослі чекають новорічно-різдвяних свят, які об’єднують родини навколо вічних людських цінностей, дарують надії на мир і благополуччя, несуть світло добра і любові до кожної оселі.

Зимовий цикл українських свят:

4 грудня – Свято Введення (Третя Пречиста)

 7 грудня – Свято Катерини 

13 грудня – День Андрія Первозваного

14 грудня – Наума
17 грудня – Варвари
18 грудня – Сави

19 грудня – День Святого Миколая

22 грудня – День святої Анни
25 грудня – Спиридона Сонцеворота

1 січня – Новий рік. Новорічна коляда

2 січня   – День святого Гната

6 січня – Святвечір

7 січня – Різдво Христове

13 січня – Меланки (Маланки), Щедрий вечір, щедра кутя

14 січня – Новий старий рік та свято Василя 

18 січня – Голодна кутя або Другий Свят-вечір (Голодний Святвечір)

19 січня – Свято Водохреща (Йордан) 

20 січня – Івана Хрестителя

29 січня – Петра Вериги.

     Через обмеження у зв’язку з пандемією багато подолян запитують: чи не буде локдауну, чи зможуть, як раніше, відвідувати храми і чи не вкраде Covid наше Різдво? Точної відповіді на них поки немає, бо все залежить від самої хвороби, її поширення і дій влади на цю загрозу. Зараз храми відкриті, правда, дотримуємось карантинних приписів, щоб люди не заразилися, сподіваємось, що і в свята віруючі зможуть прийти поклонитися святим іконам, послухати Божественні Літургії, на яких будуть піднесені молитви за здоров’я і мир в Україні. Адже Господь дарує нам дива. Небеса послали світові Ісуса Христа, щоб ми вірили і виконували його заповіти, не збивалися з праведного шляху, не грішили, не робили зла, берегли слабших, допомагали знедоленим. І піст, який триватиме до 7 січня, чудова нагода для кожного щиро помолитися, очиститись від скверни, забути і простити образи, наповнити душу добром і милосердям.

     Віряни різних конфесій сприймають Різдво Христове, як символ світла, злагоди та любові до ближнього. Різдвяні свята – найдовші і найвеселіші – спонукають до взаєморозуміння і єдності задля благополуччя країни і кожної родини. Нехай тепло різдвяної свічки зігріває серця упродовж усього року! Миру і Божої благодаті в кожен дім!

                                                                                                   Протоієрей Олександр,

                                                       настоятель храму святого Амфілохія Почаївського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.