Паличка Коха: загроза триває…

Україну накрила чергова хвиля пандемії коронавірусу.  Чи вплине новий сплеск захворюваності на ситуацію з поширенням туберкульозу та як не заразитися?

Омікрон наступає.Новий штам COVID-19, пік якого припаде десь на середину лютого, принаймні, таке застереження зробили у МОЗ України, може спричинити сплеск захворюваності та збільшить навантаження на вітчизняну медицину. Тож доведеться вкотре за останні два роки мобілізовувати усі резерви галузі. І, безумовно, розгортати, за потреби, додаткові ліжка для таких недужих. Для цього призупинять там, де є змога, планову госпіталізацію.

      Втім, такі кроки не повинні зашкодити заходам щодо протидії епідемії сухот в області. Хворим, які амбулаторно отримують протитуберкульозні препарати, варто і на період карантинних обмежень забезпечити безперешкодний доступ до медичних послуг з діагностики та лікування. Перерви у прийомі ліків загрожують не лише здоров’ю й життю пацієнтів, а й поширенню медикаментозної резистентності мікробів. Ми не одні на цій планеті. Найдрібніші організми, життя яких можна розгледіти лише під мікроскопом, також шукають нові способи виживання.

      Взяти хоча б відому всім мікобактерію туберкульозу або, як її ще називають, паличку Коха. Цьогоріч, до речі,  виповнюється 140 літ, як німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив світові цього збудника сухот. Медична наука і практика, нарешті, змогли розпізнати ворога, перед яким людство упродовж тисячоліть ціпеніло від страху і відчаю. Ще в позаминулому столітті також навчилися діагностувати, а згодом і лікувати хворобу. Але українці, як і сто років тому, продовжують вмирати від туберкульозу.

      Що не так у вітчизняній системі охорони здоров’я чи, може, в нас самих? Адже Україна перебуває у п’ятірці світових лідерів щодо поширення важких форм хвороби, що зберігають стійкість від одного до кількох протитуберкульозних препаратів. Терапія таких пацієнтів у рази дорожча і триваліша, а шанси на успішне зцілення значно скромніші. Уже вкотре на сайті публікуємо статті про епідемію сухот, що триває у нас майже 30 років, та глобальну загрозу, яку несе ця хвороба, а люди так і не змінили власної поведінки ризику і безпечності.

       Упродовж 2021 року захворіло всіма формами туберкульозу 326 жителів області, у попередньому було – 376. Як і загалом у країні, спостерігаємо зниження захворюваності. Тим часом, зросла кількість деструктивних форм сухот. Занедужало 10 дітей та підлітків (за 2020-й їх було лише 5). І це ще неповні дані. Як наголошують експерти галузі, понад 23% хворих українців не потрапляють до офіційної статистики. І в цьому найбільша загроза не тільки для них (через пізнє звернення по допомогу), а й небезпека зараження для тих, хто поруч.

      Мікобактерії виділяє хворий при кашлі, чханні і вони надзвичайно стійкі: понад тиждень живуть у пилу на вулицях, у висхлому мокротинні кілька місяців – на посуді, білизні, книгах та інших  предметах, до року – у воді, в молоці і молочних продуктах, у фекаліях заражених тварин на пасовищах,  десятки літ – у замороженому стані. Їх убиває кип’ятіння, ультрафіолет та прямі сонячні  промені.

       Палички Коха потрапляють до організму людини переважно повітряно-крапельним шляхом, якщо ви контактуєте із хворим у транспорті, на роботі, перебуваючи тривалий час у закритому приміщенні. Тому  вимоги щодо носіння масок, дотримання дистанції, знезараження і провітрювання – це ті найдоступніші заходи, які допоможуть людям вберегтися і від сухот також.

       Туберкульоз – надзвичайно підступне захворювання, що може довгий час протікати майже непомітно, або маскуватися інколи під інші хвороби, зокрема, й коронавірус. Не намагайтеся шукати в собі характерні симптоми і самотужки діагностувати недугу. За перших ознак нездужання негайно звертайтеся до свого лікаря. Якщо ви інфіковані і буде потреба у додатковому обстеженні, “сімейник” скерує до профільних спеціалістів. Фтизіатрична служба краю працює у штатному режимі, дотримуючись вимог інфекційного контролю.

      Подолянам варто знати: якою б складною не була епідемічна ситуація в країні, діагностика та лікування туберкульозу – безоплатні. Також ніхто не  відміняв і заходів профілактичного обстеження: скринінг, опитування, флюорографію, рентгенологічне дослідження, комп’ютерну томографію, молекулярно-генетичні аналізи… Попри пандемію у медичних закладах щеплять немовлят вакциною БЦЖ, а підліткам рекомендуємо щорічно проводити реакції Манту.

       Туберкульоз – хронічна інфекційна хвороба, але їй можна запобігти. А раннє виявлення та прихильність до лікування збільшує шанси на повне одужання. Пам’ятайте: здоров’я – безцінний скарб, дарований людині. Бережіть його!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.