“ЖИТТЯ ПЕРЕМОЖЕ СМЕРТЬ…”

Колектив КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” продовжує працювати 24/7.

Як ми вже повідомляли, наш медичний заклад діє у посиленому режимі відповідно до стандартів воєнного стану, який запроваджено 24 лютого. Колектив докладає усіх зусиль, аби забезпечити необхідні умови для безперервного лікування людей із туберкульозом. На Хмельниччині 215 пацієнтів, які повинні регулярно приймати такі препарати. Як і раніше, діагностика та лікування недуги – безоплатні для хворих.

      На базі закладу стаціонарно лікуються  20 пацієнтів. Це, зокрема, люди з важким перебігом туберкульозу. Незадовго до війни фтизіатри краю взяли на облік за січень уже цього року 28 подолян, що складає 2,3% на сто тисяч населення (торік на цю пору ми зафіксували -1,7 %). Серед недужих дві третини – інфіковані деструктивним та бактеріальним туберкульозом. Виявлено рецидиви у 8-ми хворих та інші форми туберкульозу – у 2-х. За перший місяць 2022 року проведено флюорографічних досліджень – 15961. Діагностовано 6 випадків сухот завдяки профоглядам. Обстежено 84 особи з підозрою на туберкульоз і в двох краян було виявлено мікобактерію Коха.

       Тим часом експерти зауважують, що більше чверті інфікованих українців не потрапляють до офіційної статистики. Однак навіть ці неповні показники свідчать про те, що захворюваність серед населення зростає. Нові виклики потребують додаткових зусиль з боку фтизіатричної служби, аби пацієнти з туберкульозом відчули повноцінну медичну підтримку та отримали безперешкодний доступ до лікування.

      Майже дві сотні недужих отримують протитуберкульозні препарати амбулаторно. Щоб не було збоїв у лікуванні та не створювати зайвих загроз безпеці людей, згідно з рекомендаціями МОЗУ ліки видаємо за місяць наперед і йдемо назустріч проханням пацієнтів. Розуміємо, що у цих надскладних умовах їм також непросто чітко дотримуватися рекомендацій медиків. Але мусимо пам’ятати: раннє виявлення туберкульозу та прихильність до лікування – головна умова одужання.

      Війна змусила багатьох українців покинути свої домівки та переселитися у більш безпечні регіони України і закордон. Багато біженців прийняла і наша область. Серед них є люди з хронічними хворобами або з поєднаною патологією ВІЛ-інфекція/туберкульоз, чи мають симптоми, які можуть свідчити про небезпечну недугу, адже багатьом українцям, які опинилися у ворожому кільці, довелося по кілька діб потерпати у підвалах, без тепла, світла, води і їжі. Ми готові їх обстежити і надати за потреби необхідну медичну допомогу та ліки (безкоштовно!). А тим, хто перетнув кордон і приймає протитуберкульозні препарати чи антиретровірусну терапію, варто знати: Центр громадського здоров”я України узгодив із сусідніми державами схему їх подальшого безоплатного лікування. Зверніться до платформи організацій з протидії туберкульозу – і вам допоможуть.

      “Життя переможе смерть, а світ – темряву”, – такі слова сказав Президент України у зверненні до Європарламенту. Віримо, що мир, якого так чекають у кожній українській родині, нарешті, прийде. А з ним – і жадана Перемога. Ми все здолаємо і все відбудуємо на нашій Богом даній оновленій землі, де “врага не буде супостата”. Цінуймо наш найдорожчий капітал – людей, їх життя і здоров’я! Бережіть себе і Україну!

Контактні телефони фахівців КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР:

  • Киян Наталія Михайлівна -0975453565;
  • Фінагеєва Інна Олександрівна- 0673428183;
  • Стриковський Юрій Анатолійович- 0677517734.

                                                                                     Наталія Киян,

                        заступник директора КНП «Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр», ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.