“ДАР” ЕЛЛІНЕКА

Через повномасштабне вторгнення військ РФ в Україну з ринку держави-агресора пішов німецький концерн Mercedes-Benz. Виробник, за плечима якого  вікові традиції автомобілебудування, вдався до такого кроку на знак протесту проти війни.

І як тут мимоволі не згадаєш відому історію про істинні людські цінності та безмежну батьківську любов, яка допомогла австрійському підприємцю Емілю Еллінеку зробити геніальний маркетинговий хід – назвати іменем улюбленої доньки перші “візки без коней”, сконструйовані на заводах Даймлера і Майбаха. Так світ довідався про автомобілі “Мерседес”, а невідома досі дівчина з єврейської родини враз стала знаменитою.

Адріана Еллінек (Мерседес)
Адріана Еллінек (Мерседес)

       Адріана Мануела Рамона Еллінек (яку вдома називали іспанським іменем Мерседес) ніколи не захоплювалася машинами і не любила швидкої їзди. Але автогонки були пристрастю її схильного до азарту татуся. Окрім того, розвинене чуття і гострий нюх хитрого комерсанта підказали йому вкласти гроші у розвиток майбутнього автопрому. А щоб отримати якнайшвидше власну вигоду, Еллінек самотужки зайнявся рекламною кампанією –  сів за кермо першої, купленої ним машини, і взяв участь у гонках. Грандіозний успіх окрилив його вдатися до масштабної на початку 20 століття торгової операції – він продав ще понад три десятки автомобілів під однойменною назвою.

      Чому “Мерседес”? Бо у перекладі з латині воно означає “милість”, “дар”, а з іспанської – “благодать”, “милосердя”.

Еміль вірив, що слово принесе йому удачу. І він не помилився. Слава, успіх та гроші посипалися на Еллінека, немов із рогу достатку: розкішні авто, будинки, катери, яхти, готелі і казино…

Засліплений фінансовим тріумфом він геть забув давню, як світ, істину: усі блага на цій землі дані нам не навічно… Вибухнула Перша світова війна. Французька влада звинуватила Еміля і його дружину у шпигунстві та конфіскувала майно.

       Багатство не принесло щастя і самій Мерседес. Батько дозволив дівчині зайнятися улюбленою справою – музикою і співом, але схилив до вигідного для родини шлюбу. Союз із бароном-аристократом завершився гучним скандалом. Не склалося подружнє життя і з  бідним скульптором. Особисті невдачі підірвали її здоров’я. Але Мерседес, за стресами і хвилюваннями, навіть не встигла вчасно помітити симптоми смертельної хвороби, у лещата якої так необачно потрапила. У молодої жінки невдовзі діагностували туберкульоз кісток. На той час це був вирок для хворої людини. Гроші пацієнтки враз втратили вагу – за них не можна було купити здоров’я. Та й ефективних ліків тоді медицина ще не мала. Мерседес не дожила кілька місяців до свого 40-річчя. Але пам’ять про неї навіть через сотню літ не згасла, її “розвозять” на шести континентах планети автомобілі, названі милосердним ім’ям простої жінки, що стала відомою  усьому світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.