“ДЯКУЄМО, ЩО ЖИВІ…”

З такими думками і молитвою зустрічають тепер новий день тисячі українців: і ті, хто опинився на лінії вогню, і люди, які в тилу роблять усе, аби наблизити  перемогу над ворогом.

Війна докорінно змінила усіх і наше життя, перекреслила плани та мрії.  Так багато задумів мали раніше, а тепер мета у всіх одна – вижити і побачити мирний ранок! Тримаймося, все буде Україна!

      Хочу нагадати, що наближається 24 березня. Міжнародна спільнота відзначатиме Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Українці також приєднуються до зусиль урядів багатьох країн у протидії хворобі, від якої помирають щороку понад півтора мільйона людей. Не випадково обране і гасло дня: “Мобілізуємо ресурси для боротьби з туберкульозом. Врятуємо життя!”.

       Символічно, що саме в цей день, 24 березня, 140 років тому німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив світові про відкриття мікобактерії туберкульозу – збудника сухот. Щоб побачити і розпізнати злощасну бактерію під мікроскопом, вченому знадобилося майже два десятки літ невтомної праці, що минули у завзятій боротьбі з мікробами. Згодом Кох відкрив також збудників холери та сибірки. Його дослідження, на думку сучасних фтизіатрів, “стали основою для створення постулатів Коха – серії з чотирьох узагальнених принципів, що пов’язують певні мікроорганізми з конкретними хворобами, які сьогодні залишаються “золотим стандартом” у медичній  мікробіології”.

       У 1890 році Роберт Кох отримав витяжку з ослаблених бактерій туберкульозних культур – туберкулін. Вчений заявив, що вакцину можна буде використовувати у профілактиці і навіть у лікуванні сухот або білої чуми, як називали цю хворобу у давнину, бо інфекція забирала життя мільйонів людей, а за кількістю жертв навіть перевершила віспу і чуму. До речі, на ту пору в самій Німеччині від туберкульозу вмирав кожний сьомий житель країни. Кох палко вірив у цілющу дію вакцини і випробовував її не лише на тваринах, а й робив досліди на собі і своїй помічниці, яка згодом стала його дружиною. Історія медицини знає немало таких жертовних прикладів…

      На жаль, запобігти захворюванню за допомогою туберкуліну не вдалося. Але ідею засновника сучасної епідеміології підхопили інші вчені. Через 30 років вперше було щеплено вакциною БЦЖ немовля. Так антиген під назвою туберкулін став допоміжним засобом у діагностиці туберкульозу і успішно використовується й досі.

       У 1905 році Роберт Кох отримав Нобелівську премію за вклад у боротьбу з туберкульозом.  Його дослідження започаткували нову -наукову еру боротьби з епідемією. Наступні відкриття, зокрема, рентгенівських променів, антибіотиків (стрептоміцину), дали надію людству, адже вдалося врятувати мільйони життів.

       Але туберкульоз все ще залишається одним із найбільших викликів уже нового тисячоліття для багатьох країн світу, зокрема, і нашої. На тлі значних економічних проблем, пандемії, восьми років війни додалися ще й жахіття, пов’язані із повномасштабним вторгненням військ РФ в Україну. Тисячі людей опинилися просто у пеклі на землі: без світла, тепла, води і їжі. Роберт Кох якось зауважив, що “туберкульоз – це сльози злиднів, виплакані всередину”. На тимчасово окупованих територіях, під завивання сирен і вибухи ракет, в укриттях і підвалах, на фронті і в тилу ми вже пролили немало сліз, але не впали у відчай і віримо у перемогу. Тому кожен на своєму місці маємо наближати мир і берегти усіх, кого любимо.

       24 березня – день фтизіатра. Наша служба, як і вся галузь вітчизняної охорони здоров’я, попри усі складнощі працює у штатному режимі. Нерідко люди в білих халатах, не зважаючи на загрозу для власного життя, рятують пацієнтів. Адже під обстріли осатанілого ворога потрапили  і медичні заклади. Але ми тримаємо оборону на своєму фронті. І готові допомогти недужим із туберкульозом, незалежно від місця їх перебування під час війни. На сайті є контактні телефони. Наші фахівці підкажуть вам, до кого звернутися і де отримати медичну допомогу, протитуберкульозні препарати. У жодному разі не припиняйте лікування. Пам’ятайте, від цього залежить ваше здоров’я і життя!

Контактні телефони фахівців КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР:

  • Киян Наталія Михайлівна -0975453565;
  • Фінагеєва Інна Олександрівна- 0673428183;
  • Стриковський Юрій Анатолійович- 0677517734.

                                                                                      Наталія Киян,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр”, ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.