НА ФРОНТІ І В ТИЛУ

рятують життя і здоров’я своїх пацієнтів українські медики    

З вірою в перемогу уже котрий тиждень поспіль українці боронять рідну землю. Війна стала найбільшим викликом за всю сучасну історію вітчизняної медицини, яка змушена була буквально з перших днів агресії адаптуватися до нових умов, щоб надавати допомогу пацієнтам на фронті і в тилу. Оперативно розроблено Національний план дій на випадок надзвичайних ситуацій, в т.ч. під час війни, який впроваджено в усіх регіонах. Також  разом із МОЗ та Глобальним фондом працюємо над створенням додаткового буферного запасу лікарських засобів, витратних матеріалів, щоб уникнути ризиків перерваних схем у лікуванні туберкульозу.

      Ворог не шкодує нікого, вбиваючи не лише військових, а й жінок, дітей, руйнує об’єкти критичної інфраструктури, серед яких і заклади охорони здоров’я. “За ці кілька тижнів в Україні пошкоджено більше 240 лікарень, 13 з яких вже не підлягають відновленню, – зазначає заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. – Серед закладів, які потрапили під ворожий обстріл, були і  фтизіатричні центри в Чернігівській, Луганській областях, а також у місті Києві”.

    На жаль, з деякими медзакладами втрачено зв’язок. Тому так важливо налагодити  систему логістики, щоб було зручно пацієнтам отримувати доступ до медичних послуг, де б вони не перебували.  Загалом усі протитуберкульозні заклади країни продовжують надавати медичну допомогу, не дивлячись на військові дії, гуманітарну кризу і психологічне виснаження.

       За даними Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) нині в регіонах, де відбуваються активні бойові дії, потребують лікування майже 2150 пацієнтів із чутливим ТБ (це фактично 30% від загальної кількості таких недужих), і 1720 хворих зі стійкими до ліків формами ТБ (або 37%). Також на цій території можуть перебувати майже 49 дітей із чутливим ТБ і 29 – зі стійкими до ліків формами.

      Тому нашим колегам доводиться видавати лікарські засоби під час  обстрілів, зокрема, у Чернігівській, Луганській, Донецькій, Харківській, Сумській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Київській областях та в місті Києві. Частина медиків перебуває на передовій.

      Фтизіатри Хмельниччини, як і в інших західних регіонах країни, де немає активних бойових дій, долучаються нині до гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Найбільш досвідчені наші лікарі надають хворим безкоштовні онлайн-консультації, які доступні скрізь, де б вони тимчасового не перебували, тікаючи від війни. “Відомо, що вже 101 пацієнт виїхав за межі країни, – наголошує Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ. – Понад 50%  їх зосереджено у Польщі. Також пацієнти виїжджають до таких країн, як Молдова, Румунія, Німеччина, Болгарія, Італія, Іспанія, Чехія… При цьому ми впевнені, що кількість таких хворих значно більша, і звертаємо увагу, що з боку Національної протитуберкульозної програми надається рекомендація і пацієнтам, і медикам видавати більший запас ліків через те, що в деяких країнах є складнощі з доступом до них”.

        Хочу звернутися до хворих. Якщо ви опинилися в іншому регіоні чи країні, далеко від рідного дому, не панікуйте: наша служба готова допомогти кожному пацієнту. Ми не залишимо нікого наодинці з хворобою.  Якщо втратили виписки чи немає доступу до реєстру хворих на туберкульоз, можна звернутися до фахівців ЦГЗ, у яких є доступ до Національної медичної системи і такі виписки зроблять, щоб дізнатися про дані обстежень і якого курсу лікування потребує пацієнт.  Контакти фахівців Національної служби і місць надання медичної допомоги є на сайтах МОЗ, ЦГЗ, а також регіональних протитуберкульозних служб.

       Епідемія туберкульозу в Україні триває і варто запобігати його поширенню всіма доступними методами навіть під час війни, а також вкрай важливо для хворих не переривати лікування та отримувати усю необхідну медичну допомогу. Кошти на це НСЗУ (Національна служба здоров’я України) виділила усім медичним закладам.  Пацієнт звертається, де йому ближче і зручніше. Щоб довідатися про адресу найближчого тубдиспансеру, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 1677.

       Пацієнти, яким потрібна консультація лікаря-фтизіатра, можуть також звернутися до будь-якого іншого медзакладу, де працює такий фахівець, направлення  не потрібне, або навіть якщо пацієнту виписали паперове направлення, на час воєнного стану це також діє. На що може розраховувати пацієнт у лікарні? Ви маєте право на лабораторно-інструментальне дослідження, лікування в амбулаторних умовах та стаціонарне, на ліки, які централізовано закуповуються. НСЗУ стабільно виплачує кошти медзакладам за надання медичної допомоги пацієнтам із ТБ, щоб забезпечити лікарні безперебійним фінансуванням в умовах війни.

      “Щодо амбулаторного лікування, – зауважує Тетяна Бойко, заступниця голови НСЗУ, – контракти за надання послуг за пакетом “Супровід та лікування хворих на ТБ на первинному рівні медичної допомоги” мають 567 закладів ПМСД по всій країні і пацієнти, які завершили лікування у стаціонарному тубдиспансері, переїжджають у безпечне для них місце, а за лікарем первинки закріплено контроль за хворим щодо прийому препаратів  протитуберкульозної терапії та слідкування за результатами лікування”.

      У боротьбі з туберкульозом немає дрібниць, але це не та проблема, яку не можна здолати. І наш досвід у протидії поширенню інфекції підтвердження тому. За перших два місяці року на Хмельниччині діагностовано 52 випадки туберкульозу, що на 1,1% більше, аніж на цю пору торік. Наша служба (навіть попри ковідні обмеження) стала частіше виявляти інфекцію серед населення. Війна внесла корективи у ці протиепідемічні заходи, але мусимо тримати свій медичний фронт навіть у тилу.

      Враховуючи, що багато людей перебувають у стресових обставинах та неблагополучних побутових умовах, є додаткові ризики для хвороби, тож будьте більш уважними до свого здоров’я. Кашель, який триває понад два тижні, потребує додаткового обстеження у лікаря-фтизіатра. Не потрібно боятися чи соромитися цього захворювання. Туберкульоз нині – виліковний! І це – головний меседж, який маємо донести до кожного українця. Ми переможемо ворога, а потім переможемо і сухоти.

       До речі, зусилля українських медиків у протидії інфекції гідно оцінили і представники Європейського регіонального офісу ВООЗ під час недавнього онлайн-брифінгу: “Нині до боротьби з туберкульозом у вашій країні приєдналася боротьба за життя, за правду, за право бути вільними та незалежними. Від усієї нашої команди висловлюємо величезну подяку усім за те, що ви робите для охорони здоров’я України. Справжній патріотизм – це робити свою справу, незважаючи на якісь нелюдські умови. Дякуємо вам за це! Дякуємо всім: від санітарки – до міністра! Слава Україні!”.

      Істинно, ніхто не здолає народ, на боці якого Бог і правда!

Контактні телефони фахівців КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР:

  • Киян Наталія Михайлівна -0975453565;
  • Фінагеєва Інна Олександрівна- 0673428183;
  • Стриковський Юрій Анатолійович- 0677517734.

                                                                                      Наталія Киян,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр”, ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.