ГУМАНІТАРНА КРИЗА В УКРАЇНІ

ВООЗ закликає світ об’єднати зусилля у зв’язку з надзвичайною ситуацією в Україні, населення якої  потребує життєво необхідної медичної допомоги.

        З початком повномасштабного вторгнення Росії медична система України зіткнулася з найскладнішими викликами за всю свою сучасну історію. Вдень та вночі українські медичні працівники рятують сотні людей, які постраждали під час бойових дій. При цьому багато регіонів потерпають від ризиків, пов’язаних із постачанням ліків та інших критично важливих матеріалів, зокрема, для діагностики та лікування туберкульозу.

      ВООЗ відзначає ті колосальні зусилля, які зробила Національна протитуберкульозна програма для забезпечення медичних закладів та пацієнтів усім необхідним для продовження їх ефективної протитуберкульозної допомоги. Ми зі свого боку і надалі будемо надавати технічну і медичну допомогу з приводу цього питання.

     Насамперед, ВООЗ виділяє 3 основні проблеми, рішенням яких ми з нашими українськими колегами та закордонними партнерами приділяємо максимальну увагу. Перша, це – травми, які потребують оперативного втручання та лікування. І ВООЗ доставляє в Україну спеціальні комплексні набори для операційних та для лікування травм. Уже доставлено загалом 100 тисяч тонн такого обладнання та 118 тонн – ще в дорозі. Частина привезеного вантажу вже розподілена на Харків, Київ, Дніпро, Запоріжжя та Черкаси. Ми дуже вдячні всім нашим водіям, організаторам і посередникам, які ризикують своїм життям. Днями нам вдалося доставити медичний вантаж до Сум, де йдуть активні бойові дії. Кожен із доставлених наборів розрахований на лікування 150 пацієнтів із травмами та на 15 тисяч осіб із потребами у первинній медико-санітарній допомозі протягом 3-х місяців.

        Друга важлива проблема – це допомога тим, хто зазнає переселення. Сьогодні в процесі переїзду перебуває приблизно 10% населення України.  Деякі переселенці отримали притулок у західних областях, а майже 4 мільйона громадян покинули територію України. Це – найбільш стрімка міграційна криза, яку світ бачив за останні кілька десятиліть. Люди в дорозі можуть мати хронічні захворювання, і ми повинні бути впевнені, що вони отримають необхідну медичну допомогу.

        Хворих на туберкульоз забезпечено запасом препаратів на один-два місяці. ВООЗ активно співпрацює з місцевою владою, медичними установами не лише в Україні, а й у сусідніх країнах, куди відбувається міграція українців. Наше завдання – щоб усі медичні потреби переселенців були враховані, а хворі на туберкульоз отримували адекватне лікування згідно з профілем захворювання. ВООЗ спільно з партнерами розробили рекомендації щодо організації допомоги біженцям та іншим групам населення в умовах гуманітарної кризи. Невдовзі медики та українці їх отримають.

       Третє важливе завдання – це заручитися підтримкою всієї системи ООН та організувати гуманітарні коридори в українських містах, зв’язок з якими перервано, наприклад, Маріуполь. Крім того, що медичні питання там не закриті, саме життя змінилося в таких містах за місяць війни. Вдячні українським колегам, які продовжують виконувати професійні обов’язки і рятують людські життя.

                                                                         Георгій ДИМОВ,

                            національний фахівець з питань туберкульозу,

                                                                     Бюро ВООЗ в Україні.

Довідка. Щороку у 20-25 тисяч українців діагностують туберкульоз. Через збройну агресію РФ, обстріли мирних жителів та величезний потік міграції країна не може обійтися без міжнародної підтримки. Адже війна суттєво погіршує ситуацію з туберкульозом, який за висновками ВООЗ є одним із найбільш смертоносних захворювань у світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.