Захистимо найдорожче

Україна і світ ще не оговталися від шоку після побаченого у Бучі та інших наших містах, а ворог уже погрожує нам новою смертельною зброєю.  Що варто знати про небезпеку хімічної атаки та як вберегтися від дії отруйних речовин?

      Люди старшого покоління раніше вивчали на курсах цивільної оборони дію хімічної і ядерної зброї, знали, як правильно одягати протигаз, надавати першу медичну допомогу потерпілим та дотримуватися вимог щодо евакуації населення із зони ураження. За останні десятиліття таких знань уже не давала система освіти, тому, на жаль, небагато людей мають  ці життєво важливі навички.

      Що робити, якщо почуєте сигнал повітряної тривоги про хімічну атаку? Насамперед, негайно біжіть до укриття. Якщо поблизу немає спеціально обладнаного бомбосховища, порятуватися можна у будь-якому закритому приміщенні чи навіть у власній квартирі. Головна умова: щільно закрийте вікна, двері, димоходи, вентиляційні люки, щоб запобігти проникненню в оселю отруйного повітря. Позбавтеся ще за межами житла верхнього одягу, якщо часточки отруйних речовин потрапили на відкриті ділянки шкіри, ретельно змийте їх водою. При появі запаху, можна використати ватно-марлеву пов’язку, змочену 2%-м розчином питної соди.

      Увімкніть телефон, радіо, телевізор і чекайте подальших розпоряджень ДСНС, яка повідомить, коли зникне загроза хімічної небезпеки. До цього часу не виходьте з будівлі або укриття. У пристосованих для захисту населення приміщеннях чи в метро має бути все необхідне на такий випадок. Варто потурбуватися про запас харчів, ліків і вдома. Допоки не буде проведена дегазація забрудненої території, ви маєте залишатися в укритті. Адже йдеться про виклики, які несе зброя масового знищення для усього живого.

      Якщо небезпека застала вас у власному авто, зачиніть дверцята і герметично закрийте вікна та якнайшвидше покиньте зону ураження. Перебування на відкритій місцевості, в епіцентрі розбризкування отруйних речовин нервово-паралітичної дії, не дає людині жодного шансу на порятунок. Тож основне правило: не розгубіться і подбайте про захист.

       Зверніть увагу на симптоми ураження. Спеціалісти, які вивчали дію таких отруйних речовин, наприклад, у Сирії, спостерігали у жертв два найголовніші прояви: значне звуження зіниць та посмикування м’язів. Також серед симптомів легкого ураження бувають слабкість, нудота, блювота, сльозотеча, рясний піт. Наслідки сильної дії – втрата свідомості, судоми, конвульсії, параліч аж до летальних випадків.

      Українські лікарі дотримуються світових стандартів щодо організації надання екстреної медичної допомоги постраждалим від дії хімічних агентів на етапах евакуації: догоспітальному та в закладах охорони здоров’я. Менеджмент постраждалих у лікарні залежить від наявних проявів та їх тяжкості. Якщо хворий виживає протягом 48 годин після хімічної атаки, прогноз скоріш за все буде позитивним.

       І, насамкінець, найголовніша порада: будьте обачними і не забувайте: у випадку небезпеки, насамперед, треба рятувати найдорожче – людські життя.  Ворог лютує і погрожує  найстрашнішою зброєю. Але нас йому не здолати. Бо ніхто не переможе народ та його армію, на боці яких віра і справедливість. Згадаймо пророцтво афонських ченців про те, що вже невдовзі прийде мир у нашу країну. Святі старці просять усіх українців за кордоном повертатися додому, щойно буде така нагода. Тут їх добра доля жде, адже у нас Благословенна Земля, по якій Богородиця ходить…

                                                                     Наталія КИЯН,

                                   заступник директора КНП «Хмельницький

         обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.