Христос воскрес – воскресне Україна!

24 квітня православні відзначатимуть Великдень – найбільше християнське свято. Месія приніс себе в жертву, спокутуючи гріхи людства, і смертю смерть поправ, даруючи нам надію на порятунок.

       Святе Євангеліє описує цю подію, як свідомий вибір Ісуса Христа. Спаситель знав про зраду, був розіп’ятий на хресті і  учні поховали Його в печері, вхід до якої закрили великим каменем. У неділю до Гробу Господнього прийшли жінки-мироносиці і побачили відкриту печеру. Ангел сповістив їм про Воскресіння Сина Божого. І в цьому одне з ключових послань, яке передає уже понад два тисячоліття сакральна книга для вірян.

       Для нас, українців, Великдень – це, передусім, перемога світла над темрявою, життя – над смертю, це – Воскресіння Правди, Добра і Любові. Які близькі і зрозумілі тепер ці історичні паралелі, що позначилися на долі багатьох із нас. Тож, коли доводиться робити вибір, пам’ятайте про справжні цінності й не забувайте, водночас, про вірність та зраду. Згадайте, як у неділю Христа вітали пальмовим гіллям, а вже в середу Іуда домовлявся за 30 срібняків Його продати і в п’ятницю Ісуса видали і розіп’яли. Такий Іуда уже був чи буде в житті кожного з нас.

       Війна з ордою розкрила українцям гірку правду про осатанілих ворогів і підступних сусідів. Але в часи найважчих випробувань Творець не залишив Україну наодинці з імперією зла, він скерував на допомогу нам справжніх і надійних друзів, бо саме в такі часи проявляються сповна людські чесноти.  В перші дні віроломного вторгнення на нашу землю рашистів хіба мало ми зустріли таких, як апостол Фома, що не вірив про повстання із мертвих свого Вчителя. Скільки новоявлених Фомів також не вірили, що Україна вистоїть, не впаде навколішки перед агресором, а її Збройні сили зірвуть плани кремлівських зайд і дадуть гідну відсіч так званій другій армії світу, що виявилася бандою вбивць, гвалтівників і мародерів.

       І знову прийшов Каїн убивати Авеля. Хіба не його очі бачили закатовані жінки і діти у Бучі, Маріуполі та інших окупованих містах, життя яких перетворилося на пекло на землі?! І так само ми пізнали тих, хто знову навертався до істинної віри, але спершу чинили, як апостол Петро, що тричі зрікався Ісуса.

      Як багато гріхів, ненависті і крові пролито. Але і світле Воскресіння відбулося через страждання, і через Голгофу  була перемога. Так само через випробування війною і терор окупантів прийде мир у наші домівки. Тож молімося, браття і сестри, щоб наблизити і другий Великий День – Воскресіння України. Ми вже зрушили  той камінь, яким Москва привалила і хотіла знищити наші національні святині і нашу Українську Самостійну Соборну Державу. (Уповаємо на милість Всевишнього, бо наша доля у його руках, Творець посилає нам ангелів на оборону і дарує Віру, Надію і Любов ).

      У неділю,  зважаючи на воєнний стан, після комендантської години, на неокупованих територіях країни і там, де не буде небезпеки для життя і здоров’я парафіян та духовенства, у церквах пройдуть Великодні Богослужіння та освячення страв. У ці дні у всіх храмах нашої Помісної Церкви Блаженніший Митрополит Київський  і всієї України Епіфаній благословив священників і вірян підносити посилені молитви за Україну, її волелюбний і побожний народ, за наших захисників – Воїнів Світла, за перемогу правди й справедливий мир. Разом ми неодмінно переможемо. Христос воскрес! Воістину воскрес!  

                                                                                               Протоієрей Олександр,

                                                       настоятель храму святого Амфілохія Почаївського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.