Переможемо ворога і туберкульоз!

Як хворим на туберкульоз отримати кваліфіковану медичну допомогу під час війни та чому вкрай важливо дотримуватися призначених схем лікування?

      Війна, що триває понад два місяці,  стала додатковим бар’єром для недужих в отриманні медичної допомоги. Благо, багато країн світу не лише гостинно прихистили українців, які перетнули кордон. Майже щодня через      “конвої життя” до західних країн доправляють на лікування хворих із важкими пораненнями, опіками,  дітей з кардіо-та онкопатологією, недужих із цукровим діабетом та іншими складними хронічними хворобами, яких немає змоги  порятувати в Україні. І ось недавня ще одна приємна звістка: Нідерланди готові забрати з країн ЄС і пролікувати в себе до трьохсот українських біженців, хворих на туберкульоз. Тутешні лікарі знають про паличку Коха, напевне, тільки з підручників, бо самої хвороби давно не фіксують серед місцевого населення. Схожа ситуація і в інших країнах Старої Європи. Втім, наші колеги-фтизіатри, експерти галузі, розмірковуючи над наслідками кривавого протистояння в Україні, з жахом прогнозують ціну такої катастрофи для світу: зубожіння людей, погані побутові умови, нестача продовольства, злидні, голод… На цьому тлі людству загрожує новий сплеск туберкульозу.

        В Україні з перших днів війни налагоджено схему протитуберкульозної допомоги населенню. Накопичили достатньо ліків, навіть із запасом, щоб хворим не потрібно було добиратися за ними. Адже це, особливо у віддалених районах та сільській глибинці, стало проблемою. Фахівці, які ведуть медико-соціальний супровід таких пацієнтів, повсякчас зауважують їм, як важливо не переривати призначений курс лікування. Хворі, які нерегулярно приймають ліки, дають час мікобактерії адаптуватися до медикаментів і шанс на одужання різко зменшується. З року в рік медична статистика фіксує все більше пацієнтів із лікарсько стійкою формою сухот.

        Упродовж першого кварталу цього року у нашому медичному центрі взято на облік з приводу туберкульозу 79 пацієнтів. Для порівняння, торік ми мали на цю пору 74 таких хворих. В основному у них інфіковані органи дихання, зокрема, легені. Причому, у доброї третини недужих виявлено деструктивну форму туберкульозу і майже в кожного другого – бактеріальну. Що насторожує: питома вага таких заражених за останній рік зросла на 9%. У 21 пацієнта зафіксовано рецидив. У березні виявлено туберкульоз  і в трьох дітей. Серед обстежених 405-ти хворих із підозрою на цю хворобу у 12-и -підтверджено діагноз.

        Аналізуючи статистику, варто відзначити головне: ми стали більше виявляти туберкульоз. Навіть попри воєнний стан та існуючі бар’єри. Це дає шанс пацієнтам, адже вчасно розпочате лікування дозволить їм швидше здолати хворобу та одужати. Така головна стратегія у протидії сухотам. Власне, тому МОЗ врегулював Порядок взаємодії всіх ланок медицини для виявлення туберкульозу. У документі серед обов’язків сімейного лікаря передбачено, зокрема, формування списку людей, які відносяться до груп ризику щодо туберкульозу та підлягають систематичному скринінгу на цю хворобу. Спеціаліст первинки складає та впроваджує клінічні маршрути пацієнтів із симптомами, що можуть свідчити про туберкульоз, щоб забезпечити повний обсяг обстежень відповідно до галузевого стандарту у сфері охорони здоров’я. Сімейний лікар також проводить заходи щодо інформування населення з питань виявлення, діагностики, лікування та профілактики інфекції. І, якщо виникла  потреба, скеровує пацієнта до лікаря-фтизіатра.

        На вторинному рівні хворому гарантовано безкоштовне лабораторне молекулярно-генетичне дослідження біоматеріалу, інструментальна, променева та інші види діагностики. Якщо якогось обстеження тут забракне, заклад спеціалізованої меддопомоги  терміново скеровує пацієнта до лікаря-фтизіатра відповідно до розроблених локальних клінічних маршрутів.

      Звісно, хворі (жителі краю, переселенці – всі,  кого війна чи складні життєві обставини змусили змінити місце проживання) можуть звернутися до будь-якого медичного закладу, куди їм ближче добиратися, або отримати консультацію в режимі онлайн. На час воєнного стану ніхто в такому разі не вимагатиме жодних направлень. Головне – вчасно виявити хворобу, адже на туберкульоз може захворіти кожен. А тепер, коли в багатьох українців знижений імунітет, ризик інфікування зростає в рази. Будьте пильними. Слабкість, швидка втома, пітливість, кашель – це перші ознаки підступного захворювання. Хоча й вони бувають не у всіх. Та й хто тепер надто переймається таким, здавалося б, малозначущим нездужанням. І поки людина марно сподівається, що якось воно буде чи само пройде, паличка Коха руйнує її організм. Окрім того, хворі, які не приймають ліків, можуть заразити інших людей. Ніколи не забувайте про цю небезпеку.

      Ворог приніс на нашу землю смерть, страждання і руїни. Ракетами вже пошкоджено  понад триста закладів охорони здоров’я,  22 лікарні розбомблено вщент. Але навіть на окупованих територіях розгортаються тимчасові пункти, куди медики та волонтери доставляють необхідні ліки. І в таких надскладних умовах галузь робить усе для того, аби спростити українцям доступ до медичної допомоги. Бережіть себе і тих, кого любите. Разом ми переможемо ворога і здолаємо туберкульоз!

                                                                                 Наталія КИЯН,

                                   заступник директора КНП «Хмельницький обласний

фтизіопульмонологічний медичний центр» ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.