Шість сходинок до професії

12 травня, у день народження Флоренс Найтінгейл, світ відзначає Міжнародний День медичної сестри. У 1860 році ця легендарна жінка відкрила першу школу з підготовки сестер милосердя. Саме цю дату ВООЗ вважає початком заснування нової професії – медична сестра.

Молода британка загорілася ідеєю докорінного реформування сестринської служби після відвідин лікарень, які в середині 19 століття навіювали жах не лише на пацієнтів. Убозтво та антисанітарію в медичних закладах доповнювало цілковите невігластво серед жінок, котрі мали б вести догляд за недужими. Оскільки це були випадкові, зазвичай декласовані люди, підібрані на вулицях, ніяких знань і бажання полегшувати чиїсь біль і страждання вони не мали. Ще більших перетворень потребували військові госпіталі. Під час Кримської війни Флоренс та ще 38 волонтерок поїхали до Стамбулу, де перебували поранені британці. Тут їх чекала пекельна робота. Леді Найтінгейл та її сестри милосердя спершу вичистили від сміття і гризунів усі бараки, налагодили роботу пральні та кухні з гарячим харчуванням, розгорнули додаткові палати, створили систему медичної допомоги потерпілим. Свої погляди на мистецтво наукової сестринської справи Флоренс виклала у книзі “Як потрібно доглядати за хворими”. Її школа передбачала два ступені підготовки медичних сестер: річний курс навчання та два-три роки – практика у госпіталях.

Важко сказати, що змусило дівчину, яка народилася у заможній аристократичній родині, зважитися на таку складну долю – попри осуд тогочасного суспільства вибрати медицину. Але її мрія – зробити щось величне і корисне для людства – таки справдилась. Флоренс Найтінгейл входить до сотні найвідоміших жінок світу, вона стала символом милосердя і її клятва надихає й дотепер усіх, кого об’єднує ця благородна професія. Адже саме медичним працівникам люди довіряють найцінніше – своє життя і здоров’я, тому й така висока планка вимог до роботи цих фахівців.

 До речі, землячка Флоренс – головна медсестра Національної служби здоров’я Англії Джейн Каммінгс відзначає шість необхідних критеріїв сестринського догляду – турбота, співчуття, сміливість, комунікабельність, відданість і компетентність. Цим європейським стандартам підготовки прагне відповідати найчисельніший загін спеціалістів охорони здоров’я – понад 16 мільйонів медичних сестер по всьому світу, майже 330 тисяч – в Україні, з них 57 – у нашому закладі.

Головна медична сестра Підприємства, середній медичний персонал поліклінічного та стаціонарних відділень, клініко-діагностичної та бактеріологічної лабораторій, рентгенологічного відділення та інших підрозділів центру – це висококваліфіковані фахівці, які стали справжніми партнерами лікарів і пацієнтів, демонструючи готовність працювати в команді.  

Колектив КНП “ХОФПМЦ” ХОР щиро вітає усіх представниць сучасного медсестринства, які попри використання у власній практиці новітніх інноваційних технологій виходжування пацієнтів не забувають первісної етичної складової свого фаху – гуманності та милосердя.       Зі святом, колеги!

У цей непростий час для країни і кожного з нас зичимо усім здоров’я, затишку і мирного неба!

                                                                       Валентина Лиса,

                                           інспектор відділу кадрів  КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.