“Марніє на очах…”

      Так, зазвичай, описують родичі недужого на туберкульоз один із характерних симптомів – раптове (без причин) схуднення. Власне, тому цю хворобу ще здавна називають сухотами, адже паличка Коха буквально висушує людину, руйнуючи її органи і системи.

        І в такому занедбаному стані до нас звертається добра третина хворих, яких нерідко доводиться рятувати не просто від сухот, а від смерті. Про швидке та повноцінне одужання тут взагалі не йдеться. Прикро, бо сучасна медицина опанувала інноваційні методики діагностування туберкульозу, завдяки яким вже за 50 хвилин ми можемо встановити збудника хвороби. Подільські фтизіатри також обізнані з кращими європейськими методиками виявлення медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів першого та другого рядів.  І щоб призначити пацієнтові необхідні ліки, нам  уже не треба кілька тижнів, як це було раніше. Впровадження молекулярно-генетичних тестів дає змогу виявити множинну лікарську стійкість упродовж 2-х годин. До речі, лабораторні фахівці розповідають про переваги одночасного виявлення туберкульозу, гепатиту, коронавірусної інфекції та визначення вірусного навантаження для ВІЛ-інфекції на системі GeneXpert.

        Таке обладнання уже діє і в нашій області. І це, безумовно, революційний прорив у боротьбі з туберкульозом та іншими соціально небезпечними хворобами.  Попри труднощі останніх років, пов’язані з пандемією, вдалося полегшити доступ населення до інноваційної діагностики. Усі  процедури – безболісні і безкоштовні для пацієнтів. І це – найкращий метод запобігання та раннього виявлення недуги. Отже, якщо  турбуєтеся про здоров’я своє та дорогих вам людей, візьміть за правило: один-два рази на рік слід обов’язково відвідати кабінет лікаря, зробити УЗД, рентген та усі необхідні обстеження.  І не тому, що болить, а для профілактики. Повірте, така пересторога  не буде зайвою.

        Упродовж чотирьох місяців 2022 року в області було проведено 120648 флюорооглядів.  У 20-ти обстежених було виявлено хворобу. Серед 442 осіб із підозрою на туберкульоз у 17 – виявлені мікобактерії туберкульозу(МБТ) в мокротинні . За вже згаданий період взято на облік з приводу сухот 101 людину. У більшості з них (92 хворих) уражені легені. Зросла питома вага складних форм сухот: дві третини пацієнтів уражені бактеріальним туберкульозом, кожний другий – деструктивним. Занедужали на туберкульоз троє дітей та один підліток, яких також узято на облік.

        Війна, вимушена міграція населення, стреси і важкі побутові умови проживання, харчування, а головне – доступу до медичних послуг поставили під загрозу життя і здоров’я багатьох українців. Ареал інфікованих територій значно зріс. Не забуваймо, що з 1995-го року у нашій країні оголошено епідемію сухот. Мікобактерією туберкульозу інфіковані майже всі жителі країни до 30-ти років. І, як мінімум, одна людина зі ста уже хвора. Така, принаймні,  офіційна статистика. Втім, коли йде мова про соціальні хвороби, показники можна сміливо перемножити у кілька разів. І це вже міжнародна практика. Експерти ВООЗ стурбовані значним поширенням у нас лікарсько стійких форм туберкульозу. За кількістю таких хворих Україна – серед світових лідерів.

        Чи є вихід із ситуації? Безумовно, і українська медицина вже багато зробила у боротьбі з інфекцією. Наш алгоритм зцілення – раннє виявлення туберкульозу і прихильність до лікування кожного пацієнта, де б він не отримував препарати: у стаціонарі чи амбулаторно. Високоякісне обстеження і лікування стало доступним для українців. І цей золотий стандарт у протидії інфекції МОЗ намагається забезпечувати недужим і на час війни (йдеться про тих, хто опинився на окупованих територіях, або, тікаючи від обстрілів, виїхав до інших областей або ж за кордон. Ми готові до будь-яких викликів і надаємо допомогу усім, хто потребує, бо чужих пацієнтів не буває. Особливо у такі складні часи. Чекаємо і від жителів краю відповідального ставлення до свого здоров’я. Адже будь-яким хворобам  легше запобігти, аніж потім  їх лікувати.

       Знаєте ви чи ні, але з десяти хворих на туберкульоз у восьми пацієнтів лікарі не спостерігають характерних симптомів. Паличка Коха – це мовчазний ворог, що може місяцями потихенько вбивати організм, і не досить спостережлива людина навіть не зверне увагу на незначне (як вона думає) погіршання самопочуття.  Але трагедія в тому, що коли ви «марнієте на очах» і це стає помітно іншим, найкращий час для успішного лікування уже втрачено і розплата для декого надто болісна – загублене здоров’я або життя. Саме через запізнілі звернення по медичну допомогу ми втрачаємо кожного десятого пацієнта. Це неприпустимо –  вмирати у 21 столітті від хвороби, про яку країни старої Європи уже давно забули.

       Не варто також думати, що туберкульоз – це хвороба безхатьків чи неблагополучних осіб. Це не так. Жертвами сухот стало багато заможних і знаменитих людей. А якщо врахувати основний шлях передачі – повітряно-крапельний, то в небезпеці усі ми. Особливо ризикують ті, хто довгий час перебуває у закритих багатолюдних приміщеннях чи їздить у переповненому транспорті, не дбаючи про захист, або ніяк не покине шкідливих звичок. Уразливі до інфекції літні українці та люди зі складними хронічними недугами і слабким імунним захистом. Пам’ятайте про небезпеку, не зволікайте з візитом до лікаря, щоб не дати хворобі жодного шансу! Бережіть себе і тих, кого любите!

                                                                                     Наталія Киян,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

              фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.