Доки грім не вдарив …

31 травня – Всесвітній день відмови від тютюну. Нікотин щороку забирає життя майже 8 мільйонів людей, причому кожна десята смерть спричинена пасивним курінням.

       Середзнаменитих людей, жертв тютюну, – австрійський лікар Зигмунд Фрейд (батьки якого народилися, між іншим, у єврейських родинах, в Україні). Він став залежним ще у двадцять років і курив до самої смерті. Щоденні відвідини місцевого магазину тютюну стали звичним ритуалом для ескулапа, який частенько викурював упродовж дня понад 20 сигар. Біографи всесвітньовідомого автора психоаналізу зазначають, що застереження колег-лікарів він просто ігнорував, оскільки вважав, що “звичка покращує продуктивність і креативність”. Розплатою за безпечність став рак піднебіння. За останні 16 літ життя Фрейд переніс понад три десятка важких операцій. Та все було марним. До того ж, у 1938 році Австрію приєднали до Німеччини, нацисти Третього рейху арештовують доньку вченого. Лише заступництво данської принцеси та величезний на ту пору викуп у сумі 4 тисячі доларів допоміг Фрейду і його дружині й дочці уникнути смерті та емігрувати до Лондону. Припускають, що смерть чоловіка, виснаженого до краю переслідуваннями і нестерпним болем, могла бути від евтаназії…

       Шкідлива звичка, що вбиває. Так відгукуються медики про куріння, яке руйнує практично усі органи і системи організму людини і спричиняє смертельно небезпечні захворювання. Власне, це й підштовхнуло ВООЗ 35 років тому оголосити 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Міжнародна спільнота прагнула через різноманітні заходи розкрити населенню різних країн гірку правду про шкоду цигаркового диму для всього живого, виношуючи амбітну мету – у 21 столітті покінчити з тютюнопалінням.

       І варто сказати, що ці зусилля були не даремні. В останні роки, судячи зі статистики, понад чверть українців позбулися шкідливої звички – курити стало немодно. Молодь замість цигарки обирає спорт та здоровий спосіб життя. Але виробники вдалися до чергових хитрощів, рекламуючи легкі, буцім-то, цигарки  і нові продукти так званого “зниженого ризику” – електронні сигарети та системи для нагрівання тютюну. Це – міф. Безпечних цигарок просто не існує. На думку фахівців, “використовуючи електронні сигарети, курці можуть отримувати дози нікотину такі, як і при курінні звичайних, або навіть більші”. Між тим новомодний тренд стає все більш популярним, зокрема, серед школярів. За результатами різних соціологічних опитувань кожен п’ятий підліток в Україні у віці 13-15 років уже курить електронні сигарети, а більше половини – пробували курити ці пристрої.

       Мусимо донести до розуму дітей та молоді найголовніший меседж: тютюн – це зло! У МОЗ стверджують, що “дим кальяну шкідливіший за сигаретний. Люди, які курять кальян півгодини, отримують в десятки разів більше токсичних та канцерогенних речовин, аніж під час споживання тютюнових виробів”.  Саме з курінням пов’язано 90% випадків раку легень, 75% – виснажливих хронічних бронхітів, 25% – ішемічної хвороби серця. Вдихаючи цигарковий дим ми стаємо у рази вразливішими до туберкульозу та коронавірусу, адже ці недуги найперше атакують наші легені. Пригнічений імунітет курців не має змоги побороти інфекції. А для тих, кому вже діагностували сухоти, курити взагалі смертельно небезпечно.

       Позбудьтеся цієї шкідливої звички, яка забирає здоров’я не тільки у самих курців, але й тих, хто живе поруч і мимоволі вдихає дим. Якщо самотужки важко вибратися із тенет тютюнової залежності, зверніться по медичну допомогу. До речі, фахівці ВООЗ  розробили Керівництво з відмови від куріння для хворих на туберкульоз. У ньому зібрана доступна і переконлива інформація не лише про ризики куріння для недужих на сухоти (описано як це впливає на дітей та дорослих), але й розроблено дієвий план, дотримання якого полегшить відмову від тютюну.

      “Доки грім не вдарить – мужик не перехреститься”, – кажуть у народі. У цьому вислові закарбована віковічна звичка багатьох українців терпіти і чекати, навіть попри біль, аж доки не припече так, що до ескулапів йдуть уже не самі, а доставляють  на ношах. Жодні каяття тоді не повернуть втраченого часу і може бути  запізно… Тож не чекайте, подбайте про здоров’я уже зараз і кидайте курити! Життя варте того, щоб за нього боротися!

                                                                        Наталія Киян,

                       заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.