ТЮТЮН І ПАЛИЧКА КОХА

З 11 липня заборонено куріння електронних цигарок у громадських місцях. Закон захищає наше право на чисте повітря, зокрема, у школах, лікарнях, університетах, закладах ресторанного господарства, офісних і державних приміщеннях.

     Антитютюновий закон назрів давно. Якщо візьмемо статистику лікарів-фтизіатрів, то шкода цигаркового диму у кривій бронхо-легеневих захворювань очевидна. Подумайте  самі: понад дві третини українців, уражених туберкульозом, – курці. У кожного п’ятого хворого тяжку форму сухот спричиняє саме нікотинова залежність. Люди, які палять,  втричі частіше ризикують занедужати і померти, аніж ті, хто не має такої звички.

      Вперше учені помітили взаємозв’язок між туберкульозом і курінням ще сто років тому. Звісно, ця хвороба має інфекційний характер, тому заразитися можуть і ті, хто тютюну й не нюхав. Щоправда, шанси на одужання у таких випадках – різні.

       Ми повсякчас привертаємо увагу користувачів сайту до того факту, що туберкульоз – одне з найбільш поширених інфекційних захворювань у світі та в Україні. Останні 30 літ медики фіксують епідемію сухот. І в організмі майже кожного з нас уже є злощасна паличка Коха. Але, на щастя, не всі хворіють. Бо наша імунна система чинить опір цим бактеріям. Куріння тому й вважається згубною звичкою, оскільки руйнує захисні сили людини, завдає шкоди життєво важливим органам, насамперед, бронхам і легеням. Тому й шанси курців у боротьбі з сухотами в рази менші.

        Перше правило, яке озвучує лікар хворому з діагнозом  туберкульоз, негайно перестати курити. У понад 70% пацієнтів, яких беремо на облік, фіксуємо ураження легень. Вдихати при цьому дим для них – смертельно небезпечно.

     Окрім того, шкідливі речовини, які містять цигарки, негативно впливають на лікувальний процес. Доведено, що нікотин блокує дію усіх лікарських засобів, в тому числі й протитуберкульозних. До прикладу, ізоніазид, один з головних препаратів, який використовуємо у терапії недужих, у кілька разів втрачає свою ефективність, якщо пацієнт курить. А от мікобактерії у тютюновім диму просто розкошують і прискорено ростуть. Відсоток рецидивів упродовж півтора року складає 12 %. Зростає резистентність патогенного мікроорганізму до лікарських засобів. Так само і ризик смерті. У тих, хто палить, він практично утричі вищий. Вчені зробили невтішний прогноз: якщо ситуація з курінням кардинально не зміниться, то через 40 літ може померти сорок мільйонів людей, які хворіють на туберкульоз.

       Тому світова спільнота, навіть попри теперішні виклики, привертає увагу до сухот, як глобальної проблеми. Серед основних заходів профілактики – нові норми бездимного законодавства, що діятимуть в Україні з 11 липня. Зокрема, антитютюновий закон передбачає, серед іншого, заборону куріння цих виробів для нагрівання у визначених місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами (куріння яких заборонено з 2012 року). Також ці норми забороняють курилки в приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження місцевим громадам встановлювати додаткові вільні від куріння місця. На порушників чекає сувора відповідальність, передбачено штрафи не лише для самих курців, а й господаря приміщення, де знехтували вимогами закону.

      Куріння – це звичка, що вбиває. Адже цигарок легких або менш шкідливих не буває. Тютюнопаління (активне чи пасивне) однаково небезпечне. Кожен із нас має право на чисте від диму повітря. Це – аксіома здорового способу життя. Тож будьте свідомими і відповідальними громадянами. Адже турбота про здоров’я – це наш вклад у перемогу України!

                                                                                         Наталія Киян,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.