“…ЇМО, ЩОБ ЖИТИ”

     Упродовж шести місяців 2022 року на Хмельниччині діагностовано   164 випадки туберкульозу. Джерелом інфекції стали, в основному, хворі люди. Однак мікобактерії можуть потрапити до нашого організму від заражених тварин і разом із продуктами, які не зазнали належної термічної обробки.

       Уже доведено, що понад 50 видів тварин, птахів, риб можуть хворіти на туберкульоз і так само, як і недужі люди, поширювати збудника інфекції у навколишньому середовищі. Корови, кози, свині, собаки, коти, кури, індики, гуси, качки – одним словом майже усі представники свійської фауни також перебувають у зоні ризику. Хворі тварини виділяють мікобактерії з мокротинням, слиною, сечею та фекаліями, заражаючи пасовища. Сприяють розповсюдженню сухот незадовільні умови утримання та годівлі тварин, зокрема, тісні, холодні і вологі приміщення, неповноцінний раціон та антисанітарія.

       Тричі подумайте про наслідки свого вчинку перед тим, як захочеться скупатися у сумнівних водоймах чи зловити там рибу. Разом із букетом різних інфекційних недуг ви можете заразитися ще й туберкульозом. Адже збудник сухот може жити у воді протягом 150 днів, у вологому затемненому середовищі – 7-10 років, у молоці та молочних продуктах – 8-10 місяців, у фекаліях і  на пасовищах – понад рік. Сире молоко, що містить природні бактерицидні речовини, які вбивають інші мікроби, для мікобактерій служить чудовим живильним середовищем. Так само у комфорті почуваються вони у сирах, сметані та ін.

      А тепер поміркуйте про те, чи варто купувати у літню спеку продукти, які швидко псуються, на стихійних ринках, у непристосованих для такої торгівлі місцях? Хіба можемо бути впевненими за якість і безпеку таких харчів? За даними головного управління Держспоживслужби у Хмельницькій області за перше півріччя цього року на агропродовольчих ринках краю не допущено до реалізації півтори тонни молока і молочної продукції, понад 3 тонни м’яса, більше тонни субпродуктів. Йдеться про сировину, яка проходила обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу. А скільки товарів обминуло цей контроль? Невідомо. Продавці кажуть, що не хочуть платити за експертизу. Зрештою, вони за свої незаконні дії, якщо впіймають за руку, обійдуться штрафом. Але ми, споживачі, ризикуємо більшим – здоров’ям наших родин.

       Туберкульоз – надто небезпечна хвороба, щоб ігнорувати її. А збудник цієї недуги вкрай підступний. Він добре пристосовується до найбільш небезпечних умов виживання у природі. Науковці були просто ошелешені, коли у Єгипті (через майже 3 тисячі років!) розкопали мумію з вираженою патологією внутрішніх органів і… цілу колонію живих мікобактерій туберкульозу. Ці мікроорганізми можна побачити лише під мікроскопом, а вбити їх, завдяки особливій будові, ще важче. Власне, тому лікарі рекомендують вимагати у приватних власників, що реалізують продукцію з домашньої ферми, паспорти ВРХ та ветеринарні документи, які засвідчують стан здоров’я тварини щодо туберкульозу та інших інфекційних хвороб.

       Ще одна корисна порада – стежте за ретельною термічною обробкою продуктів тваринного походження. Уже достеменно відомо, що мікобактерії витримують нагрівання до 80оС протягом 30 хв. Звичайне кип’ятіння, що миттєво вбиває інші мікроби, знищує їх лише через декілька хвилин. Правда, ця злощасна бактерія не любить прямого сонячного світла і гине через 10 хвилин. Розсіяне світло згубне для неї протягом 5-7 днів. Клята паличка Коха не реагує на лужні і кислотні розчини. Для боротьби з нею придатні дезінфекційні засоби із вмістом хлору.

       І, насамкінець, про ще одну важливу складову у лікуванні та профілактиці сухот – збалансоване харчування. Влітку простіше урізноманітнити своє меню. Нехай це будуть прості продукти, але якісні і безпечні. Вислів Сократа про те, що “… їмо для того, щоб жити” актуальний на усі часи.

                                                                                    Ніна Радзівілюк,

                    епідеміолог госпітальний КНП “ХОФПМЦ”, ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.