Боже, Україну збережи!

      23 червня християни східного обряду святкують Святу Трійцю. У народі цей день ще називають Зелені свята або П’ятидесятниця.

    Свята Трійця – одне з дванадцяти найбільших свят у церковному календарі. Згідно  Святого Письма, саме в цей день людям відкрилася Пресвята Трійця (три образи Бога)  Бог Отець, Бог Син і Бог Дух святий. І сталося це диво на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового. За біблійними переказами тоді був ранок і велике свято. Всі апостоли разом із учнями Христа та іншими вірянами перебували у світлиці, в Єрусалимі. Раптом зчинився шум із неба, ніби буря раптова налетіла і переповнила дім. Так Дух святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків на знак того, що Творець має силу спалювати гріхи й очищати, освячувати і зігрівати душі.

      Українці це свято ще називають Зеленою неділею, адже у храмах прийнято освячувати букети із трав та квітів. Це, зазвичай, аїр, полин, любисток, чебрець і м’ята. Освячене зілля забирають додому і ставлять біля ікон, аби оберігали родину.

      Трійця – свято неба і землі. У цю благодатну пору буйно квітне Природа. Тому, традиційно, до Зеленої неділі подоляни прибирають оселі, прикрашають житло травами й гілками із дубу, клену, липи (але тільки не осики чи верби). Підлогу вистеляють болотним аїром. Зелень символізує, що святий дух дає життя всьому створеному Господом. Це – аптека Божа, яка зцілює нас від недуг і дарує здоров’я.

     У період П’ятидесятниці (яка знаменує 50-й день після Воскресіння Господнього) люди особливо намагалися відганяти злість, ненависть, образи, сумні думки, не сварилися з ближніми і прощали кривдників.

      22 червня – Троїцька поминальна субота. Цього дня можна відвідати кладовище і прибрати могили рідних. Неодмінно варто пом’янути тих, кого забрали від нас війна і хвороби. Під час Богослужінь будемо підносити посилені молитви за Україну, за наших воїнів, за перемогу правди й справедливий мир.

                                                            Протоієрей Олександр,

                   настоятель храму святого Амфілохія Почаївського.

           Молитва за Перемогу України над агресором

      Всесильний Господи, почуй молитви дітей Твоїх, споглянь в час важких випробувань на державу нашу – Україну. Благослови та зміцни воїнів наших, владу, уряд та весь народ наш, які протистоять підступному російському агресору на землі, на морі та в повітрі. Правдолюбивий Господи, не дай ворогам знищити державу, народ та святині наші.

      Благаємо Тебе, даруй нам з іменем Твоїм перемогу і справедливий мир наблизь. Пошли грізного очільника небесного воїнства Твого – архістратига Михаїла, на допомогу мужнім захисникам нашим, щоб диявольські задуми агресора зруйнували вони та вберегли нашу Батьківщину-Україну.

     Твоє бо є, щоб милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.