Синдром втраченого часу

    На Хмельниччині захворюваність на туберкульоз зросла на 28 % за рік. П’ята частина тих, кого взято на облік із січня по червень 2024-го. – військовослужбовці та вимушені переселенці.

       Перший місяць літа поповнив обласну статистику захворюваності на туберкульоз на 45 нових випадків. Загалом антимікробну терапію призначено з січня по червень цього року 307-ом жителям краю. Якщо порівнювати ці показники з минулим роком, то потік хворих відчутно зріс – на 69 осіб. Серед тих, у кого діагностували недугу, 33-оє з лав ЗСУ та 29 внутрішньо переміщених осіб. Фактично в анамнезі кожного п’ятого пацієнта причина сухот – війна та її гіркі наслідки.

      Медики прогнозували такий розвиток подій, тож попри активні бойові дії в країні не припиняються заходи щодо інфекційного контролю за соціального небезпечними хворобами. Так, нещодавно уряд затвердив план протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатитам В і С на наступні два роки. Ці кроки відповідають державній стратегії боротьби з даними інфекціями на період до 2030 року. Щоб покращити ситуацію, зокрема, з протидії туберкульозу, документ має на меті зробити медичну допомогу доступнішою. Заплановано закупівлі протитуберкульозних препаратів та витратних матеріалів для мікробіологічної діагностики недуги. Також планом передбачено ряд профілактичних дій, а саме – фінансування заходів протидії ТБ та психосоціальної підтримки пацієнтів, інформування населення про саму хворобу та як їй запобігти. Йдеться, серед іншого, й про такі надважливі проблеми, як вивчення проблеми стигматизації та дискримінації людей із сухотами, а також тих, хто перебуває у групах ризику. Окремо виписано пункти щодо дій місцевої влади – створити та реалізувати регіональні програми протидії інфекції, удосконалити епідеміологічний нагляд за ТБ, залучити неурядовий сектор.

      Таким чином,  План допоможе через профілактику врятувати більше людей від зараження, а через доступнішу медичну допомогу швидше виявляти туберкульоз та вилікувати більше пацієнтів. Країні потрібні здорові люди, це – найдорожчий потенціал держави, тож навіть у цей надскладний час українці мають доступ до найсучаснішої діагностики та лікування, і що надважливо – усі ці послуги безоплатні! Тому не варто відкладати візит до лікаря. Туберкульоз – це не та проблема, яку можна на якийсь час відсунути. Потім, зазвичай, буває запізно. Прикро називати такі факти, але добра третина тих, кого взято за цих півроку на облік у нашому обласному центрі, пацієнти із вкрай занедбаними формами туберкульозу, коли люди, як-то кажуть, “випльовують легені”. Як зауважують фтизіатри, “помирають при таких станах доволі тяжко. Настає дихальна недостатність. Пацієнт у свідомості, але дихати йому нічим. Якщо організм не насичується киснем, поступово починають відмовляти усі органи і системи…”

      Щоб разом із дорогими для вас людьми не розплачувалися згодом за таку безпечність, вчасно обстежуйтесь. Шлях передачі інфекції – повітряно-крапельний. Сухоти передаються через повітря. З кожним ковтком кисню ми можемо вдихати і мікобактерії – збудники хвороби. Отож ризик заразитися є у всіх. Від моменту інфікування до клінічних проявів проходить приблизно два місяці. Пацієнт може не помічати хворобу. Та й хто б одразу запідозрив таку біду при неважливих, як здається багатьом, симптомах: незначні слабкість і кашель, невисока температура. Коли вражаються більші ділянки легень, людина відчуває загальну слабкість, задишку, рясне потовиділення вночі, втрачає апетит і вагу… Це – найбільш характерні симптоми захворювання, але в багатьох  картина нездужання буває стерта. Для цього й використовують діагностику.

     Є пацієнти, які хворіють на латентну туберкульозну інфекцію. Вони не заражають інших, бо ці мікобактерії не розмножуються. Втім, якщо людина пережила сильний стрес, недоїдала, отримала переохолодження або перегрівання, хвороба може перейти в активну фазу. І навіть, якщо пацієнт одужає, за певних умов туберкульоз може знову повернутися. Адже тривалого та специфічного імунітету немає.       Тому вкотре наголошуємо: пам’ятайте про синдром втраченого часу! Не відкладайте життя і здоров’я на потім! Вчасне виявлення та відповідальне лікування допоможуть вам перемогти хворобу та одужати!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.