Запорука одужання

17 вересня – Всесвітній день безпеки пацієнтів. Усі заходи до цієї дати спрямовані на ключову роль точної та своєчасної діагностики – запоруки успішного лікування й одужання хворих.

      Не нашкодь! Так гласить найперша заповідь лікаря. Викладена у працях  Гіппократа багато віків тому, вона не втратила актуальності й дотепер. Тож не випадково головний девіз дня у цьому році – “Не допускайте помилок, пам’ятайте про безпеку!”.

      У системі протитуберкульозної допомоги населенню виявлення та діагностика захворювання – це перший крок у боротьбі з підступною мікобактерією, яка може спровокувати розпад будь-якої тканини: легень, кісток, очей, вух, статевої системи, лімфатичних вузлів… Фахівці нашого закладу – КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР обізнані з усіма найсучаснішими методами діагностики хвороби, недужим доступні препарати для лікування туберкульозу, рекомендовані ВООЗ. Накопичений досвід у боротьбі з інфекцією дає позитивний прогноз: туберкульоз можна вилікувати, якщо вчасно його діагностувати, пройти повний курс терапії та чітко дотримуватися рекомендацій фтизіатрів.

      Нині в Україні створено мережу з діагностики туберкульозу, куди увійшли 262 лабораторії 1-3 рівнів. Наприкінці минулого року фахівці референс-лабораторії успішно пройшли міжнародне зовнішнє оцінювання якості лабораторних досліджень із використанням контрольної панелі, що була надіслана лабораторією ВООЗ з діагностики ТБ (м. Гаутінг, Німеччина). Усі регіональні лабораторії (і наша також) успішно пройшли зовнішнє оцінювання якості досліджень, про що відзначив після відвідин Хмельниччини міжнародний експерт  Євгеній Сагальчик.

       Окрім того, Україна торік однією з перших у Єврорегіоні оновила стандарти медичної допомоги при туберкульозі. Пріоритетним та першочерговим у діагностиці сухот є молекулярно-генетичний метод дослідження за допомогою систем GeneXpert, що дає змогу за кілька годин не лише підтвердити наявність самої хвороби, а й визначити чутливість до основних протитуберкульозних препаратів. Точний діагноз дозволяє лікарю підібрати правильний курс лікування. Безумовно, в арсеналі медиків для діагностики ТБ є також додаткові обстеження, наприклад, рентгенографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітини, магнітно-резонансна томографія, бронхоскопія, біопсія з подальшим мікробіологічним та морфологічним дослідженням. Зауважимо, усі ці послуги з виявлення, діагностики та лікування – безоплатні для пацієнтів. Також важливо й те, що інноваційні системи GeneXpert є вже у містах краю, тому нема потреби їхати до Хмельницького, лікар первинної ланки скерує хворого на обстеження до найближчого закладу.

       Тим часом, в Україні вперше почали визначати туберкульоз у людини, використовуючи нанотехнології. Кілька регіональних ФПМЦ вже отримали блок, який має штучний інтелект, що може автоматично проводити діагностику під час рентген-обстеження грудної клітки. Це вкрай важливо для лікаря – своєчасно виявити недугу на ранній стадії. До речі, така новинка успішно використовується у світі, а тепер і українці мають змогу під час обстежень використовувати сучасні технології.

      – Навіть у ці надскладні часи держава дбає про те, щоб забезпечити медичні заклади усім необхідним для надання якісних послуг, – зауважує  директор КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР Сергій Василенко. – Зокрема, нещодавно Центр громадського здоров’я за підтримки Глобального фонду для посилення спроможності нашого центру закупив цифровий портатив, відеобронхоскоп, ліжка функціональні та матраци протипролежневі, пересувну систему, УЗД портативний, дефібрілятори ручний та портативний, відсмоктувач, дизельнопаливні матеріали. Усе це в комплексі значно полегшує процес виходжування пацієнтів. Високоякісна допомога нашим хворим стала ще доступнішою.        І, насамкінець, прохання до всіх, хто живе з таким діагнозом чи прагне уникнути зараження: правила інфекційного контролю ніхто не відміняв. Не забувайте про маски, особисту гігієну, небезпеку людних місць, інші добрі поради медиків та, звичайно, гасло цього дня: “Не допускайте помилок, пам’ятайте про безпеку!”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.