Хворобам – заслін!

    Загроза стрімкого поширення світом мікобактерій не вщухає. На 4 %, за даними ВООЗ, зросла захворюваність на сухоти, побільшало і число жертв інфекції. Лише за останній рік в Україні зареєстровано майже 20 тисяч випадків “активного” туберкульозу, 639 – серед дітей до 14 віку. Причому кількість хворих у підлітковому віці збільшилася на 55 %.

    Серед основних причин експерти називають недостатній рівень вакцинації та обстеження ключових груп населення, а також пізнє звернення недужих по медичну допомогу. Щодо поширення дитячого туберкульозу, то в більшості випадків неповнолітні переймають хворобу від дорослих родичів. Медики наголошують: маємо наслідок недостатнього виявлення цього захворювання серед дорослого населення, що пов’язане з погіршанням епідемічної ситуації та умовами проживання і перебування людей.

      Мікобактерії вражають не лише легені у дітей (майже половина випадків), а й інші органи і системи. Найнебезпечніший – туберкульозний менінгіт (туберкульоз мозкових оболонок). Хвороба розвивається повільно, позаяк  складно діагностувати запальний процес, надто важко лікується, має високу летальність. Тому дуже важливо вчасно вакцинувати новонароджених, аби убезпечити їх від ускладнень цієї недуги. Роблять таке щеплення БЦЖ у пологових будинках на 3-5 добу життя немовляти. Метод  ефективно захищає дитину щонайменше 5 років. Прикро, що не всі малі українці отримали такий щит для здоров’я. За даними ЦГЗУ торік лише 83,5 % дітей першого року життя отримали щеплення від туберкульозу. Це недостатньо для того, щоб сформувати колективний імунітет. Науково давно доведено: якщо цей показник менший за 95%, туберкульоз знову повернеться і рано чи пізно кількість хворих наблизиться до епідеміологічного порогу.

     Куди звертатися, якщо дитина пропустила термін вакцинації або переїхала в інший регіон чи перебуває у контактах з недужими людьми? Відвідайте фтизіатра або лікаря первинної ланки. Ці фахівці обстежать малюка й підкажуть подальший алгоритм дій.

     Наш обласний фтизіопульмонологічний медичний центр уклав договір з НСЗУ на пакет послуг зі стаціонарного та амбулаторного лікування туберкульозу у 2024 році. Послугу із супроводу та лікування туберкульозу на первинному рівні надають 44 медзаклади країни, і в нашому краї також. Зокрема, вже кілька літ опікується такими пацієнтами КНП “Шепетівський центр ПМСД” Шепетівської міської ради.

     “У рамках пакету послуг фахівці закладу, – розповідає його директор Андрій Нечипорук, – проводять динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнта.., лабораторні дослідження, збір та транспортування біоматеріалу для виконання бактеріологічного та генетично-молекулярних (GenExpert) досліджень, визначення моделі амбулаторного лікування (VOT, DOT – дома), використання смартбоксів для контролю прийому препаратів, залучення соціального супроводу, оцінка можливих побічних дій та їх усунення (оцінка слуху, гостроти зору, полінейропатії), направлення пацієнтів для надання спеціалізованої допомоги або реабілітації, здійснення профілактичної роботи”.

      Серед запитань, які найчастіше лунають на прийомі у сімейного лікаря, коли заходить мова про щеплення, чи безпечна вакцина? Так, вона якісна і безпечна, – наголошують медики, – і не  може викликати жодної хвороби. Навіть якщо імунна система ніяк не зреагує, у бактерії БЦЖ відсутні гени, потрібні для атаки організму. Ці гени втратилися тоді, коли Кальметт і Герен 250 разів “пересівали” культуру бактерії…

      Батькам варто знати, що “туберкульоз у маленьких дітей зрідка разить лише легені і проявляється кашлем, – наголошує Андрій Нечипорук. – Натомість ця хвороба вражає внутрішні органи, лімфатичну систему, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися із підступним збудником сухот і дитина може померти”.

      Вакцинація від туберкульозу– надійний щит для здоров’я дитини. Саме тому вона входить до Національного календаря профілактичних щеплень проти десяти небезпечних хвороб та проводиться за рахунок держави. Між іншим, вакцина БЦЖ уже понад сто років рятує життя, однак і донині ВООЗ рекомендує її як єдиний доступний та ефективний метод щеплення від туберкульозу. Діє вона так само, як і будь-яка інша вакцина. У здоровий організм вводять послаблений збудник інфекції, щоб “познайомити” його із потенційною небезпекою і виробити специфічний імунітет. Вікова історія застосування цього винаходу підтвердила прогнози вчених: “якісне проведення імунізації знижує захворюваність на туберкульоз у 7-10 разів, а інфікування – в 1,5-3 рази”. Тож якщо пропустили терміни вакцинації, необхідно наздогнати якнайшвидше. І що раніше ви поставите цей заслін хворобі, тим краще для здоров’я дитини.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.