Захистимо здоров’я нації

Щорічно, 24 березня, відзначається  Всесвітній  день боротьби проти туберкульозу.

     Саме в цей день,  у 1882 році, німецький вчений Роберт Кох зробив доповідь  “Етіологія туберкульозу”, в якій представив переконливі дані про відкриття збудника туберкульозу ще у 1862 році. За це відкриття Р. Коху було присуджено Нобелівську премію в галузі медицини.

     З нагоди відзначення цієї  невтішної дати, Всеукраїнського дня боротьби проти туберкульозу, у всіх регіонах нашої країни триває Місячник поширення знань про цю небезпечну хворобу,  який розпочався  1 березня під гаслом “Так! Ми можемо подолати туберкульоз!”

     Як відзначають фахівці, ситуація з туберкульозу, яка завжди була індикатором соціального благополуччя в суспільстві, є несприятливою. За офіційними даними ВООЗ, у світі близько 9 млн. осіб хворіють на туберкульоз, щорічно близько 1,5 млн. людей помирає внаслідок цього захворювання. Понад 95 % летальних випадків від туберкульозу реєструється в країнах із низьким рівнем життя.

     Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Небезпека  недуги криється у прихованому безсимптомному перебігу. Інфекція може повільно розвиватися в організмі і явними ознаками проявитися вже у занедбаних стадіях. Серед основних скарг при туберкульозі легень є, зокрема, невмотивована слабкість, незначне підвищення температури тіла, задишка, кашель більше 2 тижнів, нічна пітливість, стрімке схуднення, кровохаркання, біль у грудній клітці. При позалегеневих процесах симптоми хвороби можуть проявлятися тривалим болем у хребті та великих суглобах, збільшенням лімфатичних вузлів, хронічним захворюванням нирок та сечовидільних шляхів, безпліддям, тривалим болем у животі.

     Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої на момент “зустрічі” з мікобактерією туберкульозу знижений імунітет. Причиною ж ослаблення захисних функцій організму можуть бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи людини. До туберкульозу особливо схильні ВІЛ-інфіковані, пацієнти з виразковою хворобою шлунку, цукровим діабетом, які тривало приймають гормональні препарати, споживають токсичні продукти (куріння, алкоголь, наркотики). Крім того, високий  ризик захворіти мають діти, бо їх імунна система ще не сформувалася, літні люди через вікове послаблення імунітету, особи, які знаходяться у постійному контакті з хворими на “відкриту” форму туберкульозу. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, які виділяють збудника в навколишнє середовище під час кашлю, чхання, при розмові. Кожен хворий протягом року, контактуючи з іншими людьми,  може заразити до 14 осіб.

     На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює про небезпеку, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо.

     Епідемічна ситуація з туберкульозу в Хмельницькій області протягом останніх років ускладнилася. Ріст захворюваності – це закономірний процес, який завжди супроводжує соціальні негаразди в державі, особливо у військовий час. Найбільше пацієнтів взято на облік  у Славутській, Ізяславській, Віньковецькій, Теофіпольській, Полонській та Старокостянтинівській громадах. Складна ситуація і серед дитячого населення. Попри те, що рівень захворюваності нижче середнього українського показника, прослідковується негативна тенденція, позаяк у порівнянні з минулим роком кількість недужих зросла .  Це – діти з Волочиської, Сатанівської, Деражнянської, Новоушицької, Ізяславської, Дунаєвецької, Славутської, Старокостянтинівської, Теофіпольської, Полонської та Кам-Подільської міської громад.

     За результатами минулого року, під час профілактичних рентгенологічних оглядів, виявлено  57 % пацієнтів, хворих на туберкульоз, що вперше взяті на диспансерний облік. Завдяки  туберкулінодіагностиці (скринінговому методу  серед дитячого населення) встановлено 500 випадків латентної туберкульозної інфекції та 6 випадків туберкульозу у дітей.

     За сприяння ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗУ”, для швидкої та своєчасної діагностики нових випадків туберкульозу, у семи закладах області (Шепетівська, Славутська,  Старокостянтинівська, Волочиська, Дунаєвецька, Кам’янець-Подільська, Хмельницька районна багатопрофільні лікарні ) на безоплатній основі, встановлені  сучасні  високочутливі апарати Джин експерт. Вони   визначають збудник туберкульозу та стійкість до одного з найважливіших тубпрепаратів протягом 3-х год. Даним обстеженням можуть скористатися всі пацієнти з підозрою на туберкульоз за направленням лікарів різних спеціальностей.

     Одним із інноваційних методів виявлення туберкульозної інфекції є використання квантиферонових тестів. Дане дослідження рекомендовано проводити людям з високим ризиком розвитку хвороби. До таких груп ризику належать: контактні особи з бактеріовиділювачем, люди, які живуть з ВІЛ, пацієнти з силікозом, а також ті, кому планується трансплантація органів чи кісткового мозку, пацієнти, які перебувають на діалізі або отримують терапію інгібіторами фактору некрозу пухлин та інші за діагностичної необхідності.

     Лікування недуги в Україні безкоштовне. На сучасному етапі туберкульоз – не  вирок, як це було раніше. Наш заклад забезпечений новими препаратами, які  допомагають досягти одужання в 90 % випадків! Головне – вчасно пройти діагностику і якомога швидше розпочати прийом ліків. Тривалість лікування для чутливого туберкульозу складає 4-6 місяців, для стійких форм – 6-18 місяців. Для формування прихильності до тривалого лікувального процесу в області впроваджені різні моделі лікування, які орієнтовані на пацієнта (стаціонарне, амбулаторне у фтизіатра або у сімейного лікаря); надається соціальна підтримка БО “Люди, що живуть з ВІЛ” (сертифікати на продукти ).

     Для ефективної боротьби з туберкульозом підвищується рівень інформованості населення, використовуються всі засоби масової інформації, об’єднуються зусилля влади, медичної служби, урядових та неурядових громадських організацій на подолання захворювання, проводяться місячники боротьби з туберкульозом. Кожен громадянин України повинен знати, що власне здоров’я залежить від його свідомості, ведення здорового способу життя, зміцнення імунітету. Держава навіть у цей надскладний час координує діяльність медичних закладів, щоб забезпечити їх безперебійну роботу,  гарантувати населенню доступ до кваліфікованої допомоги та захистити здоров’я нації.

                                                                      Альона ФЕДОРЧУК,

                   заступник директора КНП «ХОФПМЦ» ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.