На варті життя

     На Хмельниччині стартував Місячник, присвячений Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом. Як і торік, його гасло – “Так! Ми можемо ліквідувати туберкульоз!”

       Біла чума, грудна хвороба, сухоти… Так називали цю хворобу, що упродовж віків лютувала на планеті і забирала мільйони людей, аж доки вчені не виявили збудника недуги та не запропонували ефективних ліків у боротьбі з нею. 24 березня 1882 року німецький лікар та вчений Роберт Кох продемонстрував світові винуватця усіх бід – мікобактерію туберкульозу, яка ще отримала другу назву – паличка Коха. Втім, надію на порятунок людство отримало лише в середині 20-го століття, коли американський мікробіолог (українського походження) Зельман Ваксман винайшов стрептоміцин – перший антибіотик, що вбивав бактерії. Обом ученим за їх внесок у науку було присуджено Нобелівську премію.

      З того часу семимильними кроками стала розвивалася медична наука і практика. Змінилася тактика виходжування пацієнтів, впроваджено інноваційні технології в діагностиці та лікуванні туберкульозу, а в кількох областях України уже успішно застосовують штучний інтелект, що може автоматично проводити діагностику під час рентген-обстеження грудної клітки. Це вкрай важливо для лікаря – своєчасно виявити недугу на ранній стадії. Тоді вона добре лікується і проходить для людини безслідно. Якщо затягнути її, можуть бути стійкі форми, які вимагають тривалої терапії – до півтора року, а іноді навіть це лікування не дає результату.

    Упродовж двох літ війни захворюваність на туберкульоз на Хмельниччині зросла на понад 40 % у порівнянні з показниками до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Лише за рік, що минув, на облік у нашому медичному центрі взято 462 хворих жителів краю, у яких діагностовано туберкульоз. Це  складає 37,2 % на сто тисяч населення. Зросла кількість недужих із бактеріальними та деструктивними формами сухот. Практично ледь не в кожного другого хворого – занедбаний стан. Протимікробну терапію отримують 13 дітей та четверо підлітків. Загалом на лікуванні перебуває майже дві сотні пацієнтів. Понад чверть із них має стійкість до тих чи інших препаратів, тому потребує більш тривалого та дороговартісного виходжування.

       Отже, якщо ми хочемо звільнити світ від цієї смертельно небезпечної інфекції, до хрестового походу проти туберкульозу варто залучити ресурси місцевих громад. Тому головне завдання Місячника, що розпочався, – привернути увагу жителів краю до цієї хвороби, щоб населення (особливо вразливі категорії) знало шляхи поширення інфекції та способи запобігання їй. Мета таких заходів – навчити подолян, надто підростаюче покоління, основам санітарної грамотності. Цим ми доєднаємось до плану дій ВООЗ щодо боротьби з туберкульозом на 2023-2030 р.р. і примножимо спільні зусилля задля покращення здоров’я у Європі.

      Туберкульоз тепер – виліковний, проте не всі люди вчасно звертаються по допомогу та ретельно виконують рекомендації медиків. Отож сухоти все ще залишаються однією з найбільш смертоносних хвороб (серед інфекційних – друге місце за кількістю жертв після ковіду). У ці надскладні часи повномасштабної війни з агресором ми вистояли завдяки тому, що були єдині, наша галузь, попри відключення світла та обстріли, продовжувала працювати і рятувати життя. За даними МОЗУ уже вдалося відновити 868 пошкоджених медзакладів.

     Бережіть себе, реагуйте на сигнали повітряної тривоги, вчасно звертайтесь до сімейних лікарів, вакцинуйтесь та донатьте на ЗСУ.

       Воюємо. Працюємо. Переможемо!

                                                                                              Наталія КИЯН,

                                              заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.