ДОСТУПНЕ ЛІКУВАННЯ

забезпечує хворим (в дома та за кордоном)  протитуберкульозна служба України. Підсумки зустрічі експертів у протидії інфекції: робота в умовах війни, інновації та плани на майбутнє.

       На форумі, що відбувся недавно у Львові, мали змогу обговорити насущні проблеми та обмінятися набутим досвідом представники МОЗ України, місцевої громади, експерти Центру громадського здоров’я, Національної служби здоров’я України, ВООЗ, керівники протитуберкульозних служб, зокрема, і Хмельниччини. Йшлося, насамперед, про надскладні виклики, з якими зіткнулися Україна і світ.

     Через масовані обстріли території та критичної інфраструктури чимало українців змушені були залишити домівки і шукати захисту у сусідніх регіонах і за межами держави. За даними ООН до країн Єврозони на кінець 2022-го переїхало майже 12 мільйонів осіб. Серед них – і люди, хворі на туберкульоз. Щоб вони та інші пацієнти, які потребують особливої терапії, не переривали прийому ліків, працює інтернет-платформа, де можна знайти інформацію щодо медичних послуг українцям за кордоном.

       Під час зустрічі фахівці вказали на неймовірні труднощі, яких зазнала вітчизняна галузь охорони здоров’я упродовж повномасштабного вторгнення росії: робота в умовах бомбардувань, повітряних тривог, коли зникає світло, тепло, але треба рятувати українців, нерідко із ризиком для власного життя і здоров’я. А ще додалися гуманітарна криза, відтік медичних кадрів із регіонів. Тож серед першочергових задач постала проблема  доступу хворих до життєво важливих ліків, інструментів, обладнання…

     “У результаті злагодженої роботи нам вдалося забезпечити безперервність надання послуг із протидії туберкульозу навіть в умовах війни: регіональні служби швидко адаптувалися до нових викликів, провели необхідні закупівлі, щоб хворі мали змогу продовжити лікування, мали доступ до медико-соціального супроводу, вжито додаткових заходів безпеки для лікарів та пацієнтів”, – зауважила Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ.

      Спеціалісти Центру знають потреби протитуберкульозних закладів, що зазнали пошкоджень та руйнації, і тих, які вціліли після обстрілів. Завдяки співпраці з ВООЗ, Глобальним фондом, міжнародними партнерами та донорами їх забезпечено обладнанням, ліками, засобами захисту, гігієни, харчовими продуктами. Навіть у таких скрутних умовах служба зуміла втримати лідерські позиції у протидії туберкульозу, яких ми досягли упродовж попередніх років. У 2022-му було вперше впроваджено нові картриджі XDR,  які дають змогу в рази прискорити лікарські призначення пацієнтам із розширеною резистентністю. Застосовуємо інновації і в лікуванні, зокрема, більш короткі та безпечні схеми, куди вводимо й новітні препарати.

      “Людино орієнтований підхід у лікуванні туберкульозу… допомагає інтегрувати найкращі світові практики в український досвід. У новому 2023 році ми продовжимо цю роботу, щоб жодна людина більше ніколи не відчувала сорому тільки через те, що колись мала такий діагноз”, – підсумувала Яна Терлеєва.

       Нас чекає напружена робота. Захворюваність на туберкульоз зростає. Протягом 2022 року із таким діагнозом взято на облік у нашому медичному центрі 350 хворих (у 2021 їх було 326). У більшості пацієнтів (88,6 %) уражені легені. Виявлено також міліарний туберкульоз та вогнища інфекції в органах дихання, сечовиділення, у кістках та суглобах, очах, тубплеврит, тубменінгіт. Більше третини хворих страждають через важкі бактеріальні та деструктивні форми сухот. Зафіксовано за цей період 75 рецидивів. Є 10 випадків захворювання у контактних групах: дорослі (4) і діти (6). Загалом до медичної статистики минулого потрапило троє підлітків та дев’ять дітей. Що важливо, менше чверті жителів краю довідалися про свій діагноз завдяки профілактичним обстеженням. А це – головний метод виявлення туберкульозу на ранніх етапах. Не ігноруйте його. Ідіть до лікаря не тоді, коли «припече», а для контролю, аби впевнитися, що здорові і вам нічого не загрожує. Бережіть себе і тих, кого любите! 

                                                                              Наталія КИЯН,

                                 заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.