ПОДВІЙНА ЗАГРОЗА

Війна та ймовірний сплеск інфекційних хворіб, серед яких і туберкульоз, — це нині найбільші виклики для української системи охорони здоров’я.

       Уже четвертий місяць поспіль Україна протистоїть ворожій агресії. Російські терористи обстрілюють цивільні об’єкти та медичну інфраструктуру. За повідомленнями МОЗ від початку повномасштабної війни зазнали руйнувань 632 медичні заклади, з них більше сотні – зруйновано вщент. На відновлення  галузі знадобиться понад 34 млрд грн.

       Серед цих потрощених будівель – і протитуберкульозні заклади: фтизіопульмонологічні центри, тубкабінети, лабораторії. Російські загарбники виносили звідти все, що потрапляло на очі , зокрема, викрали й цінне обладнання.  Тисячі людей змушені були покинути рідні домівки і, тікаючи від обстрілів, шукати прихистку на віддалених територіях. Серед внутрішньо переміщених осіб, за попередніми даними, майже 300 людей, які лікують туберкульоз. Щоб наші пацієнти могли і надалі не переривати встановлених схем прийому препаратів, протитуберкульозна служба з перших днів воєнного стану адаптувала роботу до нових викликів часу і ми змогли забезпечити недужим доступ до такої терапії на новому місці проживання.

     “Війна дійсно додає ризиків поширення інфекційних захворювань, туберкульоз не виняток, – наголошує Яна Терлеєва, керівник відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я України. – Скупчення людей у сирих укриттях, недостатнє харчування. Стреси – лише кілька з факторів, які можуть спровокувати поширення туберкульозу. Фахівці прогнозують зростання захворюваності, але роблять усе, щоб мінімізувати такі перспективи. Сьогодні фтизіатри, клініцисти, медичні сестри, лаборанти, волонтери боронять свій  фронт – вони готові супроводжувати більшу кількість пацієнтів і не зволікати з лікуванням”.

        Тим часом за 5 місяців нинішнього року у нашому центрі взято на облік 143 пацієнти з діагнозом “туберкульоз”. Якщо порівняти ці дані зі статистикою за аналогічний період  2021 року, то недужих стало на 15 осіб більше, приріст захворюваності на сто тисяч населення краю всіма формами сухот складає 1,3%. У більшості хворих (81%) діагностовано туберкульоз легень. Більше, ніж торік, зафіксували і складних форм недуги. Зокрема, у 88 пацієнтів виявлено бактеріальний туберкульоз (у 2021-му їх було 70), з приводу деструктивного туберкульозу звернулося 67 хворих (торік – 60).

       Насторожує ситуація щодо інфекційного благополуччя і серед наймолодших жителів області. Якщо за 5 місяців минулого року ми взяли на облік з приводу туберкульозу одну дитину і двох підлітків, то цьогоріч недугу виявлено у п’яти пацієнтів (четверо дітей та один підліток). Причому, сухоти діагностовано не завдяки профілактичним обстеженням, а за зверненням самих хворих по допомогу. Отже, розуміємо, що масштаби поширення інфекції значно більші, але не всіх недужих виявляємо на ранніх етапах. А це – один з головних факторів успішного лікування!

      Між тим, у  десятки разів скоротили профілактичну  діагностику сухот серед школярів. У багатьох районах і досі не закупили туберкулін для проведення проб Манту. Зменшено кількість флюорооглядів серед дорослого населення. На первинному рівні не скрізь проводяться обстеження контактних груп населення, людей, які проживають у скрутних неблагополучних умовах. Туберкульоз таких послаблень не прощає. За останні роки ми домоглися хороших результатів лише тому, що тримали інфекцію під контролем, проводили реформи і запроваджували новітні технології діагностики та лікування пацієнтів. Цієї світової практики щодо подолання туберкульозу мусимо дотримуватися й надалі.

       Загалом, система адаптована до викликів війни. Будь-який пацієнт (корінний мешканець чи переселенець) може звернутися до нашого фтизіопульмонологічного медичного центру (який є головним закладом області щодо надання протитуберкульозної допомоги) і отримати увесь, гарантований державою, пакет послуг. Йдеться про тих, хто знає про свій діагноз, але потребує ліків чи додаткового обстеження і узгодження схеми лікування. Люди ж, які запідозрили у себе туберкульоз і бажають  пройти відповідні обстеження, мають право звернутися до сімейного лікаря. Усі процедури і ліки, нагадую, безоплатні. А вчасно розпочате лікування – це ваш шанс повністю одужати і стати здоровими!

       Контактні телефони фахівців КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР:

  • Киян Наталія Михайлівна -0975453565;
  • Фінагеєва Інна Олександрівна- 0673428183;
  • Стриковський Юрій Анатолійович- 0677517734.

                                                                       Наталія Киян,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.