Боже, благослови Україну!

12 червня християни східного обряду святкують  Святу Трійцю. У народі цей день ще називають Зелені свята або П’ятидесятниця.

       Свята Трійця – одне з дванадцяти найбільших свят у церковному календарі. Згідно з повір’ям, саме в цей день людям відкрилася Пресвята Трійця (три образи Бога)  Бог Отець, Бог Син і Бог Дух святий. І сталося це диво на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового. За біблійними переказами тоді був ранок і велике свято. Всі апостоли разом із учнями Христа та іншими вірянами перебували у світлиці, в Єрусалимі. Раптом зчинився шум із неба, ніби буря раптова налетіла і переповнила дім. Так Дух святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків на знак того, що Творець має силу спалювати гріхи й очищати, освячувати і зігрівати душі.

       У місті було багато людей, які прийшли з різних країн на свято. Апостоли вийшли до них і почали проповідувати на різних мовах воскреслого Христа. Зворушені проповіддю, люди стали питати: “Що ж нам робити?”. Петро відповів їм: “Покайтеся і хрестіться в ім’я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа”. Того дня майже три тисячі вірян прийняли хрещення. Так почало будуватися на землі Царство Боже, тобто Церква Христова.

Трійця

       За давньою традицією православні християни до свята прикрашають храми та будинки квітами, гіллям дерев, лікарськими пахучими травами. Священики одягають ризи зеленого кольору, а під час молитов згадують перемогу Ісуса Христа над смертю. І, як і зазвичай тепер, під час Богослужінь будемо молитися про звільнення України від нашестя чужинців, які принесли війну і смерть у наші мирні домівки. У вогні палають українські міста і села на сході та півдні, де наші військові – воїни світла хоробро обороняють Батьківщину. Ворог обстрілює й інші області, зухвало знищує наші святині, без жалю вбиває мирних людей і діточок. Боже великий єдиний, нашу країну храни! Благослови, Господи, українське військо і наш багатостраждальний народ! Адже ми всі хочемо одного – свободи і миру на своїй, Тобою даній, благословенній українській землі!

                                                                   Протоієрей Олександр,

                   настоятель храму святого Амфілохія Почаївського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.