СУЧАСНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ

     Медзаклади України, зокрема, фтизіопульмонологічні центри, отримали новітнє обладнання для догляду за лежачими пацієнтами.

     57 пересувних систем на суму понад 1,5 мільйона гривень передав Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією МОЗ і Центру громадського здоров’я України. Одну із них виділено для Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. Ця пересувна система, оснащена електроприводом, призначена для підняття, пересаджування і транспортування людей з інвалідністю та осіб, що не можуть пересуватися самостійно і потребують догляду. Таке сучасне обладнання медикам конче необхідне. Бо ж серед майже сорока пацієнтів, які наразі отримують протитуберкульозну терапію у нашому медцентрі, кожний другий не може пересуватися самостійно.

      У межах співпраці із фондом хмельничани отримали також 20 надувних протипролежневих матраців, які розраховані для пацієнтів, котрі проводять у ліжку понад 15 годин на день. Також вони полегшують страждання хворим, у яких є високий ризик розвитку виразок або лежачих людей, внаслідок травми чи інших проблем зі здоров’ям. Матраци  рекомендовані недужим, які нерухомо лежать довгий час, для профілактики та лікування недуг опорно-рухового апарату, для людей, у яких є пролежні 2-3 стадії.

     Окрім того, для нашого центру закуплено 20 функціональних ліжок. Їх будемо використовувати для забезпечення максимально комфортного розміщення пацієнтів під час тривалого перебування у лікувальному закладі чи в ході реабілітаційного періоду.

      Новітнє обладнання стане в нагоді фтизіатрам краю, адже збудник туберкульозу – мікобактерія Коха – залишається одним із найбільших викликів для нашої країни та людства. Упродовж десяти місяців 2023-го взято на облік 384-х хворих на туберкульоз (торік на цю пору було зареєстровано 284 особи). У переважної більшості недужих (330 осіб) уражено легені. У кожного другого пацієнта виявлено захворюваність бактеріальним туберкульозом. Медики області взяли на облік 11 дітей та двоє підлітків, у яких також діагностували сухоти. Зафіксовано 106 рецидивів. Інфекція не дрімає, а складна ситуація в країні сприяє поширенню недуги.

      “Ми маємо докладати зусиль, щоб туберкульоз, попри війну, був подоланий”, – зауважує Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗУ. На її думку, співпраця з Глобальним фондом є “надзвичайно важливою для стабілізації рівня захворюваності, зменшення смертності та підвищення ефективності лікування хворих. Разом ми робимо фтизіопульмонологічні центри сучасними та інноваційними…”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.