ЗДОРОВ’Я і БЕЗПЕКА – ПОНАД УСЕ!

        З 1 вересня у більшості сіл та міст Хмельниччини діти сядуть за парти. Що варто знати батькам?

      95 % шкіл краю, – за повідомленнями ЗМІ, – готові з першого вересня працювати за очною формою навчання. За словами директорки департаменту освіти та науки Дарії Басюк, ситуація з  облаштуванням та будівництвом укриттів у закладах освіти значно покращилася. Діти мають бути у безпеці – це головна умова, яку визначив уряд. Місцева влада і громади самі приймають остаточні рішення щодо форми і формату навчання у закладах освіти.

       Однак батькам варто знати, що, незалежно від того, сяде ваша дитина за парту чи навчатиметься онлайн, вона має пройти медогляд і отримати довідку про стан здоров’я. Ці дані потрібно знати освітньому закладу, адже він відповідає за своїх учнів. Отож не гайте часу і навідайтеся до свого сімейного лікаря. Якщо ви переселенець, жодних проблем немає – звертайтеся до найближчого державного медзакладу і там отримаєте необхідні довідки. Їх дві. Окрім документу, що містить результати обстежень, аналізів та висновки спеціалістів щодо фізичного стану школяра, потрібна ще й “Карта профілактичних щеплень”. Сюди заносяться дані про всі вакцинації, ревакцинації, а також туберкулінові проби, які робили дитині. Серед обов’язкових профілактичних щеплень (відповідно до національного календаря) –  щеплення проти туберкульозу.

      Війна, стреси, побутові труднощі, в яких перебуває чимало родин, ведуть до поширення інфекції. Зокрема, за сім місяців цього року фахівці “Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного медичного центру” взяли на облік 261 жителя краю з діагнозом “туберкульоз”. Торік на цю пору офіційна статистика зафіксувала значно менше пацієнтів – 197. І це, до речі, неповна картина захворюваності. Не всі недужі вчасно звертаються до лікаря, ігнорують перші симптоми сухот, а в контактних групах – правила безпечної поведінки. Саме від хворих батьків щороку заражається більшість наших малих пацієнтів. За 7 місяців 2023-го виявлено туберкульоз у шести дітей та одного підлітка. Їх лікуванням тепер займаються спеціалісти Волочиського, Дунаєвецького, Новоушицького, Сатанівського, Славутського, Старокостянтинівського і Теофіпольського центрів ПМСД.        Як зауважують лікарі, малюки від народження і до трьох років найбільш вразливі до хвороби. Характерних ознак сухот у дітей немає, тому їм досить непросто встановити діагноз, та й імунна система досить слабка. Власне, тому ще в пологових будинках для немовлят передбачено щеплення БЦЖ – це один із методів профілактики сухот. Так само ризик інфікування зростає у підлітковому віці, коли в організмі йде перебудова, гормональні зміни. Тут у нагоді стає туберкулінодіагностика, а з 14 років – флюорографія. Персонал нашого медичного центру успішно використовує світові методики виявлення та лікування туберкульозу. Усі витрати бере на себе держава. Не ігноруйте застереження медиків. Діти – майбутнє нашої країни і їх здоров’я та безпека – понад усе!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.