БЕЗПЕКА – ПОНАД УСЕ!

       Фахівці ЦГЗ МОЗ України спільно зі Світовим банком провели сьогодні офлайн-тренінг для представників закладів охорони здоров’я Хмельниччини. Йшлося про нові вимоги щодо поводження з медичними відходами, європейську практику та вітчизняні реалії. Захід проходив на базі Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного медичного центру ХОР.

      “Ми зібралися тут не випадково, – наголосив завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ МОЗУ Роман Колесник. – Це – єдиний заклад охорони здоров’я України, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з небезпечними медичними відходами, які утворюються під час догляду за хворими.  А проблема давно назріла, позаяк за приблизними підрахунками на одного українського пацієнта припадає за добу 1,2 кілограма медичних відходів. На третину менше їх генерує Польща. Тим часом у Великій Британії статистика вражаюча – 20 -22 кілограма. Але це пов’язано з тим, що до лікарень тут потрапляють найтяжчі пацієнти і лежать у стаціонарах 2-3 дні. Європа уже давно вирішила проблему з відходами. У нас їх зазвичай вивозять на загальні звалища для сміття та спалюють будь-де, а не як це потрібно”.

      Таке безвідповідальне поводження з медичними відходами, враховуючи інфекційні небезпеки щодо поширення ВІЛ/СНІДу, ковіду та інших захворювань, шкодить не лише здоров’ю і життю людей, а також безпеці довкілля. Але вихід із цієї затяжної проблеми все таки є. На думку директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР Сергія Василенка з усіма небезпечними відходами з медичних закладів області може впоратися інсеніратор, що знаходиться в селі Осташках, поблизу Хмельницького. Цей пристрій спалює абсолютно все. Потрібно лише подбати про те, в який спосіб збирати та перевозити такі відходи.

      Розлогіше про досвід протитуберкульозної служби Хмельниччини у поводженні з небезпечними медичними відходами та яких змін у законодавстві варто очікувати уже найближчим часом – у наступних публікаціях сайту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.