НА ЗЛЕТІ СЛАВИ

У музеї українського живопису привертає увагу експозиція до 245-річчя з дня народження Філіппа Отто Рунге (23.07.1777 – 2.12.1810) – видатного німецького художника доби романтизму.

       Жорстока доля відміряла йому тільки 33 роки. Причому більшу частину з них молодий чоловік прожив у боротьбі зі смертельною недугою, яка, врешті-решт, і забрала у вічність ще один талант, убитий туберкульозом. 

Filipp-Otto-Runhe
Філіпп Отто Рунге

       Філіпп Отто був дев’ятою дитиною у родині заможного купця-cудновласника. Хлопчик мав надто слабке здоров’я, до того ж ще малолітнім занедужав на сухоти. Через постійні загострення хвороби часто пропускав заняття у школі і змушений був надолужувати  їх вдома. Філіпп мав творчу натуру і мріяв стати художником. Звісно, батько не розділяв такого захоплення і примусив сина вступити до коледжу та навчатися комерції. Але доля усміхнулася талановитому юнакові. Старший брат заплатив за його навчання в академії живопису. Відтепер він мав змогу займатися улюбленою справою. І пензель майстра не знає втоми.

      Кар’єра художника стрімко росте. Він захоплюється пейзажами, пише портрети, картини з біблійними сюжетами. Новаторські роботи Рунге належно оцінили шанувальники та критики. Від замовників немає відбою. До того ж, митця зацікавила проблема передачі світла та кольору на полотно. Довгими вечорами він трудився над масштабним проектом, який так і не встиг завершити, розробляючи власну теорію тривимірної кольорової системи у царині образотворчого мистецтва. Ці рукописи були опубліковані і належно оцінені уже після смерті блискучого портретиста доби романтизму, який усього добився сам, завдяки таланту і невтомній праці.

     За кілька останніх літ він устиг створити десятки прекрасних картин. На жаль, перед другою світовою війною у виставковому залі, в Мюнхені, сталася катастрофічна пожежа. У вогні згоріло багато шедеврів великого майстра. Уцілілі картини тепер зберігаються в художньому музеї Гамбургу, в місті, де митець провів разом із родиною найщасливіші роки життя і звідки й пішов у засвіти. Біографи Рунге зазначають, що на другий день по його смерті народилася четверта дитина художника. Хлопчика нарекли Філіппом.

      Сухоти забрали Філіппа Отто Рунге на злеті творчості і слави. У ті роки, на рубежі 18-19 століть, шанси недужих на порятунок були надто мізерні. Кращі німецькі лікарі боролися за життя пацієнта, але що могли вдіяти ескулапи, не маючи дієвих ліків? Тільки через сімдесят років співвітчизник Рунге – німецький мікробіолог Роберт Кох винайде збудника інфекції, а в середині 20-го століття в лабораторії американського біохіміка Зельмана Ваксмана (вихідця з України) відкриють перший антибіотик, ефективний проти цих бактерій. Тому в наш час туберкульоз – виліковний. Кожен українець має право на безоплатне обстеження, лікування та повноцінне життя.  Тож бережіть здоров’я – найцінніший скарб людини!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.