Здорові легені: що варто знати?

      12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією. Цього дня стартує також Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики.

    Ці дати не випадково збіглись у часі. За  даними ВООЗ саме пневмонія кожні 20 секунд забирає одну людину. Її ще називають “головним убивцею” дітей до 5 років. Жертвами цієї інфекції у світі щороку стає майже півтора мільйона малих землян (це більше, аніж від СНІДу, малярії та кору разом узятих). Наша статистика також невтішна: приблизно 90 тисяч випадків пневмоній серед українців віком 0-17 років реєструють медики упродовж року; одну дитячу смерть – кожні три дні.

      Чому така підступна ця недуга і як вберегтися? Найперше, що варто знати кожному з нас, пневмонія або як її ще називають – запалення легень, це смертельне захворювання, яке потребує негайного лікування. Якщо ви помітили в себе чи близьких людей такі найхарактерніші симптоми, як-от: кашель, задишка, загальне нездужання, підвищення температури, втрата апетиту, біль у грудях, зверніться до сімейного лікаря. Якщо ви переселилися до Хмельниччини з інших територій країни і втратили зв’язок із таким фахівцем, завітайте до найближчого закладу охорони здоров’я – і вам підкажуть алгоритм подальших дій.

      Профілактика пневмоній доволі проста. Подбайте про зміцнення імунної системи, добре харчуйтеся, покиньте курити, дихайте чистим повітрям і ретельно провітрюйте помешкання, живіть активно, контролюйте хронічні захворювання та регулярно проходьте обстеження.

       Чому не слід лікуватися самотужки і пити ліки на власний розсуд? Бо пневмонії мають різні причини. І, якщо до запалення легень призвели віруси, то антибіотики, на які населення так любить покладатися, у цій ситуації безсилі. Протимікробні препарати вбивають бактерії, але розпізнати тип збудника можна лише лабораторно, і тільки за результатами цих досліджень медик призначить вам курс терапії. Через те, що хворі безконтрольно приймали антибіотики, не дотримувалися визначених схем прийому таблеток і  переривали лікування, лікарі тепер докладають чималих зусиль, аби уникнути подальшої появи та поширення лікарсько-стійких інфекцій. У фтизіатрії це явище вкрай загрозливе. У чверті недужих збудник туберкульозу не чутливий до одного або кількох найпоширеніших протимікробних препаратів. Таку антибіотикорезистентність спеціалісти нашого медичного центру фіксують і в дорослих, і дітей. Боротися з нею стає все важче і доводиться примножувати зусилля і кошти, застосовувати інноваційні світові методики виходжування таких пацієнтів. На щастя, наші фахівці опанували такі технології і ми можемо вилікувати пацієнта від туберкульозу. Щоправда, є умова: раннє виявлення та прихильне лікування!

       Мета заходів, присвячених Всесвітньому тижню обізнаності про антибіотики, насамперед, прищепити українцям правила відповідального ставлення до свого здоров’я та вживання цих ліків. Водночас лікарі Центру громадського здоров’я радять “вакцинуватися, стежити за гігієною рук, триматися якомога далі від хворих людей. Негайно звертайтеся до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

       Пам’ятайте, коли справа дійшла до антибіотиків, і загалом – у питаннях, що стосуються здоров’я, не слухайте пересічних громадян без медичної експертизи. Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики – справа лікаря”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.