ЗАНЕДУЖАТИ МОЖЕ КОЖЕН

Війна і соціальні хвороби. Як протистояти невидимим загрозам? Інноваційні технології у профілактиці та лікуванні туберкульозу

      Довгі місяці протистояння російській агресії згуртували нас, українців, у запеклій боротьбі проти агресора. Ми рішуче мобілізували зусилля і готові протистояти будь-яким викликам, зокрема, інфекційним. Як і передбачали експерти ще на початку масштабного вторгнення окупантів, крива поширення соціальних хвороб на тимчасово анексованих територіях різко зростає. Через міграційні потоки населення віруси та бактерії – ці невидимі убивці – поступово захоплюють нові регіони. Як повідомляють наші полтавські колеги, “за увесь період війни в області діагностовано 28 випадків туберкульозу серед внутрішньо переміщених осіб. За 6 місяців 2022-го захворюваність на всі форми туберкульозу, разом із рецидивами, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла на 42,7 % і склала 23,4 на 100 тисяч населення”.

     Фахівці пов’язують таку ситуацію, зокрема, із виявленням сухот у людей, які змушені були тікати з районів активних бойових дій. Хоча у південних та східних регіонах України ще від початку епідемії (1995р.) медична статистика фіксувала високі рівні захворюваності. Війна ще більше загострила проблему. Щоб ефективно реагувати на виклики та своєчасно виявляти хворих, у тергромадах, де компактно проживають вимушені переселенці  з гарячих точок країни, проводяться обстеження на туберкульоз за допомогою мобільних рентгенологічних установок. Полтавщина та інші області, де сконцентровано чимале навантаження на систему охорони здоров’я, вже успішно використовують таке обладнання.

    Нові технології дають змогу людині з туберкульозом почати отримувати необхідну медичну допомогу набагато швидше, якщо порівнювати їх із традиційними методиками обстеження і встановлення діагнозу. Тепер лікарі протитуберкульозної служби отримали нові інструменти для інтенсифікації процесу, в рази скоротивши шлях і час для встановлення діагнозу. Це надто важливо для пацієнта, щоб якомога раніше розпочати лікування. Це – шанс убити хворобу та одужати!

       Також медзаклади шести областей, наближених до зони бойових дій, отримали від міжнародних організацій півтори тисячі скриньок для моніторингу лікування туберкульозу. Це – спеціальні пристрої, які використовують на амбулаторному етапі, щоб лікар  мав змогу у режимі реального часу отримати від пацієнта дані про прийом ліків. Така практика буде поширена і на решту територій. Алгоритм очевидний – впроваджуючи цифрові технології та інноваційні підходи у виходжуванні хворих, ми підвищуємо їх прихильність до лікування. Адже процес прийому ліків тривалий, у кожного пацієнта недуга протікає по-різному, але в жодному разі не можна переривати цю терапію, усі препарати, за призначеною схемою, треба випити. Туберкульоз – хвороба виліковна, але є умова: раннє виявлення та ретельне дотримання рекомендацій лікаря. Попри війну  служба забепечує їм безкоштовну діагностику та лікування.

       Упродовх восьми місяців 2022-го у нашому медзакладі взято на облік 229 осіб з діагнозом туберкульоз, що становить 18,5 на 100 тисяч населення. Мікобактеріями у них уражені, в основному, органи дихання, найбільше – легені (204). У значної кількості хворих виявлено бактеріальний (148) та деструктивний (113) туберкульоз. Питома вага цих складних форм захворювання складає 55,4%.

       Звернулися по допомогу шестеро дітей та двоє підлітків, у яких після призначених обстежень було діагностовано хворобу. Зафіксовано також 52 рецидиви та 29 випадків туберкульозу інших органів, зокрема, в урології, кістках і суглобах, внесли до статистики і тубменінгіт, тубплеврит та міліарний туберкульоз. За згаданий період було обстежено з підозрою на сухоти 1109 осіб, у 27-ми – діагностовано хворобу. Також виявили туберкульоз у 55-ти жителів краю завдяки профоглядам.   

       Війна змінила життя і долі українців. Навіть тут, за сотні кілометрів від лінії вогню, нам не дає спокою тривога за рідних і бійців на фронті. Ворог терором хоче зламати наш дух і волю. У ці скорботні часи дуже сутужно людям зі складними хронічними хворобами, онкологією, вірусними інфекціями… Пацієнтам, які  борються з туберкульозом, також доводиться ледве не щодня тримати свій фронт, аби здолати окупанта невидимого, але не менш підступного. Тримаймося, друзі! Об’єднуймо зусилля і цінуймо життя кожного українця, бо хто, крім нас, відстоїть свободу і підніме з руїн рідну країну? Віримо в себе і нашу Перемогу над ворогом і туберкульозом!

                                                                                     Наталія Киян,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.