ЛІКАР ДЛЯ КОЖНОЇ РОДИНИ

      19 травня – Всесвітній день сімейного лікаря.  Три чверті українців ще до повномасштабної війни змогли обрати собі ескулапа та укласти декларації щодо надання медичних послуг зі спеціалістами “первинки”.

     Лікар для кожної родини – так називаємо тих, з кого починається здоров’я нації: хто першим оглядає недужого, лікує і профілактує його захворювання, за потреби скеровує до інших фахівців на додаткову діагностику, хто допоможе і розрадить, якщо пацієнт опинився на віддалі. Реформою галузі на лікарів центрів ПМСД покладено також обов’язок щодо запобігання серед населення захворюваності на туберкульоз, раннє виявлення інфекції та ведення цих хворих на амбулаторному рівні. Головний акцент такого лікування, орієнтованого на пацієнта, – дійти до кожної родини та своєчасно розпізнати недугу у дорослих і дітей.

      Адже війна і пов’язані з нею виклики ще більше ускладнили ситуацію з поширенням туберкульозу. І не тільки у нас. Під час недавнього міжнародного тренінгу експерти ВООЗ, моделюючи з українськими фтизіатрами кращі методи впливу на епідемію, зауважили: туберкульоз не ліквідовано в жодній країні світу. І якщо зважити на головний шлях передачі – повітряно-крапельний, то в небезпеці – кожен, хто дихає. Причому, зовсім  не обов’язково контактувати з людиною, яка виділяє бактерії, удома, на роботі чи сидячи в тролейбусі. Ми вже якось розповідали в попередніх публікаціях сайту, якими підступними та агресивними бувають мікобактерії сухот. Вони не тільки добре виживають, потрапляючи у навколишнє середовище, але й у висушеному стані, разом із частинками пилу легко піднімаються в повітря, а відтак ми можемо вдихнути їх і заразитися.

      Саме через туберкульоз легень упродовж чотирьох місяців 2023-го центри ПМСД краю взяли на облік 143 хворих (у 25 осіб були заражені інші органи і системи). Чимало пацієнтів у вкрай важкому стані. У 90-а недужих ми діагностували бактеріальний туберкульоз, у 72-х – деструктивний. Найбільше хворих виявили лікарі РЦ ПМСД – Дунаєвецького  (18), Славутського (15), Старокостянтинівського (9), а також ЦПМСД міста Хмельницького: № 1 (9) та № 2 (14). Ми вам усім щиро вдячні, колеги. Адже за кожною цифрою – людина, і що раніше ми встановимо збудника хвороби, призначимо ефективні і розпочнемо терапію, тим більше шансів у пацієнта перемогти недугу та одужати. На жаль, такі оптимістичні прогнози не у всіх. Задавнені форми туберкульозу, особливо з множинною стійкістю до ліків, важко піддаються лікуванню. Хвороба дуже складна і не прощає помилок.

      Тому вкотре наголошую подолянам і тим, хто проживає тут через війну: коли почуваєтеся зле, не зволікайте з візитом до лікаря. Якщо медик, до якого ви звикли, далеко – не біда. Зверніться до найближчого медичного закладу і ніхто не має права відмовити вам у допомозі. Нагадую, що вся діагностика та лікування туберкульозу – безкоштовні! Бережіть життя і здоров’я!

                                                                                    Наталія КИЯН,

                                        заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.