Щеплення проти інфекцій

“Профілактика рятує життя” – під таким гаслом з 22 по 26 травня проводяться заходи, присвячені Тижню громадського здоров’я. Їх мета – привернути увагу українців до імунізації.

      Саме щеплення вважаються у світі чи не найбільш ефективним методом запобігання багатьох інфекційних захворювань, серед них і такого небезпечного, як туберкульоз. Як зауважують лікарі ЦГЗ МОЗУ, в умовах воєнного стану зробити необхідні щеплення ще більш важливо, аби не наражати себе і близьких на небезпеку та не переобтяжувати медичну галузь, в якої і без того достатньо викликів.

     Як ми вже повідомляли, календар щеплень ніхто не відмінював. Усі наявні вакцини – якісні, зареєстровані та кваліфіковані ВООЗ до застосування. Календарні щеплення (проти туберкульозу також) проводять коштом держави. Здоровим діткам вводять вакцину БЦЖ на 3-5 день після народження, ще в пологових будинках або за першої можливості після цього. Вона надійно захистить малюка від грізних ускладнень туберкульозу.

     До речі, ВООЗ рекомендує обов’язково призначати БЦЖ у країнах із високим рівнем захворюваності на туберкульоз. Там, де хворіють менше, міжнародні фахівці радять проводити селективну вакцинацію. Йдеться, насамперед, про немовлят, які народилися у батьків із захворюванням на туберкульоз або наявністю інфекції в анамнезі. Також підпадають малюки, які мешкають у визначених групах ризику. Україна – держава, яка вже не перший рік потерпає від тягаря сухот. Тому вакцинація дітей у нас -обов’язкова.

     Батькам, які не встигли зробити щеплення дитині або на той момент малюк мав певні протипоказання, варто навідатися до сімейного лікаря або до будь-якого найближчого закладу первинної меддопомоги і медики підкажуть вам, як бути і куди звернутися. До речі, дорослі також можуть отримати пораду щодо вакцин та необхідності деяких щеплень відповідно до епідсезону.

      Не ігноруйте заходи імунізації. Вакцини рятують наше життя і здоров’я. Тільки завдяки щепленням людство змогло позбутися жаху таких недуг, як натуральна віспа, дифтерія, чума, кір, кашлюк, поліомієліт… На черзі – туберкульоз. Через 10-15 років ВООЗ планує очистити планету від цієї інфекції. Але доєднатися до Цілей тисячоліття маємо усі ми, українці, аби наші діти змогли невдовзі жити у вільній країні і дихати чистим повітрям. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.