Подолаємо туберкульоз разом!

Упродовж 2018-го тенденції останніх  років збереглися: захворюваність та смертність від туберкульозу в області продовжували зменшуватися. Водночас помітно зросла кількість нових випадків мультирезистентнихформ, стійких до ліків, смертність від поєднаної інфекції – туберкульоз та ВІЛ. Причини такого дисонансу в основних епідемічних показниках шукали учасники наради за підсумками року, що відбулася на базі Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру.

У 2018 році на облік з приводу туберкульозу взято 592-х краян. Серед тих, хто потрапив у тенета сухот, найбільше незайнятих людей працездатного віку, пенсіонерів. Третина з них – молоді пацієнти  у віці 35-45 років, кожний другий – мешкає в селі. Причому рівень захворюваності серед чоловіків у 2,5 рази вищий, аніж серед жінок. Значно коливається й діапазон поширення недуги, до того ж, навіть у сусідніх регіонах. Наприклад, якщо у Городоцькому районі за згаданий період захворіло 19 осіб на 100 тисяч населення, то у Дунаєвецькому – 76. Вочевидь, що протитуберкульозні заходи на місцях не контрольовані, а отже, підживлюють підґрунтя для нестійкої епідемічної ситуації. Наприклад, у тому ж Городоцькому районі протягом щонайменше 5-х попередніх років не працював пересувний флюорограф у жодному селі.

У порівнянні з попереднім роком значно зросла захворюваність у Білогірському, Славутському та Старосинявському районах. Непокоїть ситуація і в населених пунктах Шепетівського, Летичівського, Деражнянського та Ізяславського районів. Як і в державі загалом, поширюються в краї нові форми мультирезистентного туберкульозу, кількість недужих зросла за рік на 12%. За цей період взято на облік з приводу захворювання вісім дітей та четверо підлітків. Серед них є діти з бактеріовиділенням, резистентними формами недуги, зафіксовано один випадок тубменінгіту та взято на облік одну дитину з рецидивом ВІЛ-асоційованого туберкульозу. Причин такої сумної статистики безліч. Чомусь туберкулінодіагностиці, як основному методу виявлення тубінфікування та туберкульозу серед дітей, не приділяється належна увага на всіх адміністративних територіях області. Упродовж 2018 року нею було охоплено тільки 55,4 % дітей, а самого туберкуліну закуплено лише на 63 % до потреби. Такі середні обласні показники. У розрізі окремих районів ситуація просто критична. Тільки на 4,3 % проведено тубдіагностику серед дітей віком від 1 до 17 років на Старосинявщині. Менше третини дітей обстежено у Теофіпольському, Кам’янець-Подільському районах та в місті Хмельницькому. І така байдужість та легковажність відгукнеться найближчими роками.

У 2018 році від активного туберкульозу померло 78 хворих. Найвищі показники смертності у Віньковецькому, Кам’янець-Подільському, Шепетівському та Ярмолинецькому районах. Причому кожний другий пацієнт пішов із життя до першого року спостереження та у відділенні реанімації Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру, що свідчить про занедбані випадки хвороби.

Наразі на рівні держави і в області зокрема актуальними залишаються заходи щодо впровадження уніфікованих стандартів інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я, новітньої практики виходжування хворих. І в цьому сенсі суттєвий вплив на ефективність лікування хворих на туберкульоз мають неурядові громадські організації. Під їх психологічним супроводом перебуває понад 400 пацієнтів із різними формами туберкульозу. Також у фтизіатричній службі краю активно започатковуються ефективні моделі амбулаторного лікування недужих, що забезпечують безперервний та безпосередній моніторинг за прийомом призначених ліків. Цей альтернативний метод – система відео-ДОТ лікування, вже діє у дев’яти пілотних областях України. Тим часом  до центрів первинної медико-санітарної допомоги Славутського, Чемеровецького районів та міста Хмельницького, які ще в серпні минулого року уклали договори з Національною службою здоров’я, надійшли ноутбуки для технічного забезпечення відео-ДОТ лікування.

Знаковою подією у сфері боротьби з інфекцією стала реєстрація в Україні сучасних протитуберкульозних препаратів, які є критично важливими для комплексного лікування туберкульозу із розширеною стійкістю. Ці надто дорогі препарати надійдуть до нас вже наприкінці  цього кварталу. Пацієнти отримають справжній шанс на одужання, а отже, й життя.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.