Туберкульоз: запобігти та вилікувати!

Семінар-тренінг для медсестер первинної ланки охорони здоров’я та ДОТ-кабінетів краю відбувся на базі Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру.

Серед найголовніших викликів століття, за визначенням ВООЗ, є боротьба з поширенням туберкульозу, зокрема, його мультирезистентних форм, коли хворий має стійкість організму до двох та більше основних препаратів. Процес виходжування таких пацієнтів досить складний, довготривалий та вимагає значних фінансових витрат. Тому так важливо на цьому тернистому шляху до одужання надати їм не лише кваліфіковану медичну допомогу, а й сформувати прихильність до лікування, щоб людина за жодних обставин не переривала призначеного курсу і не наражала на небезпеку себе та оточуючих.

Двадцять медичних сестер із центральних районних лікарень, поліклінік міст і ДОТ-кабінетів області покращували свої знання та навички щодо ведення хворих на мультирезистентний туберкульоз. У рамках безкоштовної допомоги під егідою міжнародної організації PATH тренери проекту надали учасникам форуму інформацію щодо епідеміологічної ситуації в країні та світі, наголосили на потребах своєчасного виявлення таких хворих та ознайомили із найновішими методиками їх лікування. Адже сестри милосердя – це найперші помічники лікарів і для них так важливо знати характеристики надсучасних протитуберкульозних препаратів, вміти запобігати та усувати побічні дії від прийому таких ліків, формувати групи ризику серед населення територій.

Медичні працівники отримали рекомендації щодо проведення скринінгового анкетування людей із підозрою на туберкульоз, особливостей роботи у вогнищах тубінфекції, забору мокротиння для лабораторних дослідженьта ведення облікової документації Дот-послуг за міжнародними протоколами. Фахівці тренінгового центру наголосили на  необхідності дотримання інфекційного контролю у закладах охорони здоров’я щодо запобігання захворювань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.