Інвестиції в майбутнє

       “Моє здоров’я – моє право” – така тема Всесвітнього дня здоров’я, який відзначаємо 7 квітня.

      Девіз свята вкотре нагадує нам усім, що право на здоров’я – одна із базових прерогатив людини. Насамперед, кожен українець має такий привілей на якісне та доступне медичне обслуговування. Попри обстріли та ракетні загрози під час повномасштабного вторгнення рашистів, вітчизняна охорона здоров’я подбала, зокрема, про те, щоб хворі на туберкульоз і надалі мали змогу безоплатно пройти обстеження, отримати ліки та весь пакет медико-соціальних послуг, гарантованих державою.

     Адже сухоти ще до початку війни входили до переліку найбільш смертоносних хворіб, щодня забираючи життя майже десяти пацієнтів в Україні. За два роки тяжких випробувань ситуація із захворюваністю ще більш ускладнилася. Ми також належимо до п’ятірки країн світу з найважчим тягарем туберкульозу з множинною лікарською стійкістю. На жаль, цю форму хвороби фтизіатри діагностують у кожного другого з тих, хто захворів повторно, та у кожного четвертого, хто занедужав уперше. Це – значний виклик для протитуберкульозної служби та держави. А основною причиною мультирезистентності (коли мікобактерії не реагують на один чи кілька видів антибіотиків) стала, як це не прикро, не завжди відповідальна поведінка самих пацієнтів, неналежне або неправильне використання протитуберкульозних препаратів.

      Аби не наражати себе та інших людей на небезпеку, ніколи не забувайте головних правил профілактики. Хворобу спричиняють бактерії, що найбільше атакують легені. Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом від заражених людей, наприклад, під час кашлю… Один хворий може інфікувати сухотами до десятка осіб навколо себе. Така, на жаль, світова статистика. Тому слід  вчасно виявити недугу і ретельно виконувати рекомендації фтизіатра. Найкраще лікується туберкульоз на ранній стадії. Тож за перших ознак нездужання, не відкладайте візит до лікаря. А ще краще, виробіть звичку: звертатися до ескулапів не тоді, коли стає зле або відчуваєте біль, а щороку, бодай один раз, пройдіть обстеження у сімейного лікаря, здайте необхідні аналізи, заповніть скринінгову анкету.  До речі, ЦГЗУ гарантує нам такі безоплатні медичні послуги, адже держава розглядає ці витрати на здоров’я населення, як інвестиції в майбутнє. Користуйтеся своїми правами!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.