Профілактика, систематичний скринінг та ефективне лікування

   – ось три кити, на яких базуватиметься національна стратегія  щодо подолання туберкульозу.

      Такі висновки після недавньої зустрічі з колегами – керівниками регіональних фтизіопульмонологічних центрів на нараді-семінарі за участі міністра охорони здоров’я України  Віктора Ляшка, експертів МОЗ та ЦГЗ. Цифри медичної статистики захворюваності на туберкульоз зросли на всій території країни, найбільше у п’яти областях – Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Закарпатській та Волинській. І така тенденція спостерігається загалом у Європі та світі (ріст на 4 %). Україна все ще перебуває у лідерах і по чутливому, і мультирезистентному туберкульозу, який не реагує на стандартні методи лікування. Вперше за останні півтора десятка літ поповзла вгору крива захворюваності населення навіть у тих країнах єврорегіону, які донедавна були вільними від сухот. Війна ще більше роздмухала полум’я інфекції і в нас, і за кордоном..

       На початок 2024 року серед тимчасово переміщених осіб ми мали 513 хворих. 227 українців із туберкульозом перебувають за кордоном, зокрема, у Польщі, Німеччині, Молдові, Чехії, Італії. Є такі недужі і в подільських громадах. Тому й досі актуальний алгоритм надання медичної допомоги цій категорії населення, зокрема, щодо зміцнення профілактики, виявлення та терапії випадків туберкульозу в умовах гуманітарної кризи, спричиненої збройною агресією рф.

      Як налагодити якісний скринінг серед переселенців, які потребують фтизіатричної допомоги? Перш за все, слід налагодити тісну взаємодію закладів охорони здоров’я, центрів профілактики і контролю хвороб МОЗУ, закладів соціального захисту і неурядових структур щодо скринінгового анкетування, опитування, а також переадресації хворих для подальшого дообстеження у заклади спеціалізованої допомоги і до обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. Стануть у нагоді і виїзди лікарів сімейної медицини у місця тимчасового перебування та скупчення таких людей.

      А ще краще – не чекати, а самотужки, якщо відчуєте симптоми хвороби, звернутися до нашого центру чи будь-якого лікувального закладу, де є фтизіатр, вам проведуть діагностику і за потреби – призначать лікування. Також можна звернутися по допомогу до сімейного лікаря і фахівець скерує туди, де вам забезпечать відповідний догляд і лікування. Якщо пацієнтові вже була призначена протитуберкульозна терапія в іншому регіоні, тутешні ескулапи, скориставшись послугами інформаційних систем галузі, зможуть відтворити документацію і забезпечать супровід до кінця лікування. Це основне правило для хворого: чітко виконувати рекомендації медиків і не переривати прийому ліків!

      До речі, попри війну та пов’язані з нею виклики ми працюємо за новими протоколами ВООЗ, користуємося світовими стандартами діагностики та лікування сухот. І це дає вагомі результати у виходжуванні пацієнтів. Чутливий туберкульоз лікуємо з ефективністю майже 79,5 %, хіміорезистентний – 70 %.  Завдяки інноваційним препаратам маємо змогу в рази скоротити терміни лікування, щоб людина могла максимально швидко повернутися до звичного життя.

      Адже туберкульоз нині виліковний і усе залежить від того, наскільки ретельно пацієнт дотримується рекомендацій лікаря. Його безвідповідальне ставлення до свого здоров’я інколи зводить нанівець зусилля медиків і цілющу дію найновітніших препаратів. Між іншим, дуже дорогих. Це для хворих ліки безоплатні (як і діагностика). Щоб придбати їх, МОЗ звертається по допомогу до міжнародних партнерів та донорів. І така співпраця дає плоди.

      “Ефективність інноваційного лікування складає 89 %. Це дуже високий показник, – наголошує і Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗУ. Водночас зауваживши про шкоду пізнього звернення, – маємо значну кількість хворих із занедбаними формами, це складні пацієнти і їм надати допомогу та вилікувати значно важче”.

      Тому так важливо у громадах подбати про соціальний супровід хворих людей, котрі належать до соціальних груп ризику або опинилися у складних життєвих обставинах; надавати підтримку хворим,  які відчувають дискримінацію у ставленні до себе або тих, хто поруч. Сухоти – хвороба соціальна і потребує зусиль усієї спільноти. До того ж, занедужати може кожен, якщо враховувати основний шлях передачі збудника інфекції – повітряно-крапельний, через органи дихання. Тож люди часто плутають перші симптоми нездужання з іншими хворобами, помилково думаючи, що можна сухоти “залікувати”. Це не так. Туберкульоз – смертельне захворювання, якщо його не лікувати. Про це не можна забувати. Як і про те, що профілактика, раннє виявлення та прихильне лікування – запорука швидкого одужання!

                                                                  Сергій Василенко,

                           директор КНП “Хмельницький обласний

                     фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.