2 кроки до здоров’я

      Раннє виявлення інфекції та формування у хворого прихильності до лікування – головна запорука успіху в боротьбі з туберкульозом. 

       Кілька літ тому видання “Високий замок” опублікувало статтю про трагічну історію молодої жінки, яка працювала у патрульній службі Києва і померла від сухот. Тяжкою недугою легень інспектора Нацполіції заразив затриманий зловмисник, який плюнув їй в обличчя. Через півроку страждань і боротьби з інфекцією 35-річна красуня пішла у вічність, а її родина та колеги й досі не можуть змиритися із тяжкою втратою і усвідомити сам факт, що туберкульозом, виявляється, так просто можна заразитися і раптово померти навіть у наш час…

        Спогадом про цю подію ми хочемо привернути увагу користувачів сайту до проблеми епідемії сухот в Україні. Війна та її складні виклики лише загострили ситуацію із поширенням інфекції. Якщо у січні цього року у нашому медичному центрі взято на облік з діагнозом “туберкульоз” 31 особу, то вже на кінець березня їх стало – 124. У порівнянні з відповідним періодом 2022-го захворюваність на 100 тисяч населення області зросла на 3,6 %. Фактично до медичної статистики потрапило на 45 недужих більше, ніж у першому кварталі торік. Зауважимо: йдеться лише про тих, які самі звернулися по допомогу (про істинні масштаби поширення інфекції у містах і селах краю можна лише здогадуватися). Стан цих пацієнтів доволі складний. У більшості хворих мікобактеріями уражені легені (111 осіб). Зафіксовано 70 випадків бактеріальних та 52 – деструктивних форм цієї недуги, 31 – рецидивів.

       Аби не втомлювати далі сумними цифрами, дамо просту, але слушну пораду: бережіть власне здоров’я. Зробіть лише два кроки назустріч. Перший – навідайтеся до сімейного лікаря або до найближчого медзакладу (якщо проживаєте тимчасово на Хмельниччині). Вам запропонують скринінгову анкету, що містить короткі запитання: чи спостерігаєте у себе кашель, який триває понад два тижні? Чи відчуваєте слабкість, втрату апетиту, рясний нічний піт, чи є температура?… Якщо буде потреба, лікар направить на додаткове обстеження (аналіз мокротиння, флюорографія), а вже фтизіатр підбере та призначить схему лікування. Усі процедури та ліки – безкоштовні.

     А далі необхідно зробити ще один крок назустріч здоров’ю. Ви маєте стати відповідальним пацієнтом і чітко виконувати рекомендації медиків. Туберкульоз у наш час – виліковний. Але терапія виходжування недужих – тривалий і подекуди надто болісний процес, що залежить від багатьох факторів, зокрема, імунного захисту організму, типу збудника, ступеню ураження органів і систем. Паличка Коха знаходиться у своєрідній капсулі. Щоб її розчинити, потрібно багато ліків, які доволі токсичні, спричиняють безліч побічних дій. Лікар допоможе вам адаптуватися до них. У жодному разі не переривайте прийому протитуберкульозних препаратів. Це – ваш шанс перемогти хворобу та одужати!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.