Інфекція не дрімає

       На Хмельниччині оголошено місячник боротьби з туберкульозом. Його девіз цьогоріч: “Переможемо ворога і туберкульоз!”. Особлива увага привернута до дітей та підлітків, які входять до груп ризику щодо поширення недуги. Мета таких заходів – навчити підростаюче покоління основам санітарної грамотності. Ці знання допоможуть молоді зберегти здоров’я і життя своє та близьких людей.

      Туберкульоз – небезпечне захворювання, що може призвести до смерті, якщо його не лікувати. Україна входить до сумного списку країн-світових лідерів за темпами поширення захворювання серед населення. Власне тому, у1993 р. ВООЗ оголосила епідемію туберкульозу в Україні.

      Ось уже рік українці дають гідну відсіч ворогу на фронті, обороняючи рідну землю. Ціна нашої свободи – тисячі жертв, убитих і закатованих, дорослих і дітей, військових і цивільних. Життя у неймовірно складних умовах, тривалий час перебування у пристосованих підвалах, без світла, води, тепла і їжі, стреси, міграційна криза… Усі ці фактори призводять до зростання захворюваності. Упродовж 2022 року у Хмельницькому обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі взято на облік з діагнозом туберкульоз 451 хворий (у 2021 їх було 426).

        Про наявність невиявленого туберкульозу серед населення області свідчать і зареєстровані у 2022-му випадки хвороби серед дітей. Всього на обліку 12 осіб, серед яких дві дитини до 3-х років, одна дитина – з діагнозом туберкульоз/СНІД.

       Вкрай важливо пам’ятати головне правило: якщо занедужали (тривалий кашель, температура, нічний піт, схуднення без причини, втома) – не зволікайте з візитом до лікаря. Звертайтеся до будь-якого найближчого медзакладу. Якщо лікар запідозрить хворобу, вас скерують до профільного фтизіопульмонологічного центру. У нас є найсучасніше цифрове обладнання, що може за лічені години встановити збудник інфекції та чутливі до нього антибіотики.

     Туберкульоз – звичайна хвороба, і люди, які живуть із таким діагнозом, не складають небезпеки для оточення та в побуті, якщо дотримуються вимог інфекційного контролю. Ці правила знає кожний пацієнт, тому з перших днів лікування вони можуть перебувати вдома. Після двох тижнів протитуберкульозної терапії, хворий не виділяє мікобактерій.

      Як запобігти інфікуванню? Дотримуватися правил особистої гігієни, якщо їздите у громадському транспорті чи працюєте у закритих людних приміщеннях, які не провітрюються. Вдома частіше робіть вологе прибирання. Збудник хвороби – паличка Коха – надзвичайно витривала.  Ця злощасна бактерія таки зуміла вижити у природі мільйони літ тому і небезпечна дотепер завдяки специфічній оболонці, крізь яку проникають лише специфічні ліки. А коли хвороба задавнена і нечутлива до традиційних препаратів, ускладнено й алгоритм виходжування таких пацієнтів, зменшується їх шанс на повноцінне одужання.

       Туберкульоз – не тільки соціальна, але й інфекційна хвороба. І про це не варто забувати. Разом із ковтком свіжого повітря ми можемо вдихнути і збудник хвороби, що передається в основному через дихальні шляхи. Або коли споживаємо продукти від заражених тварин. Фтизіатри наголошують: понад 90 % українців інфіковані туберкульозом. Звісно, хворіють не всі. Імунна система блокує чужорідні мікроорганізми і захищає органи і системи людини від їх згубної дії. Саме блокує, але не вбиває. Мікобактерії надзвичайно живучі.  Наприклад, у молочних продуктах і в маслі вони живуть понад 200 днів, у пилюці – до 3-х місяців, у слині, що висохла на тротуарі, – майже місяць, у воді, вологих і темних приміщеннях – до року. Навіть тріскучий мороз їм не страшний. За температури мінус 20 збудники туберкульозу не гинуть 7 років. Щоправда, бояться прямих сонячних променів та лужних кислот.

       Найкраща профілактика – вакцинація. Тому ще в пологових будинках, на 3-й день, немовлятам проводять щеплення проти цієї інфекції. У старшому віці ефективна туберкулінодіагностика (проба Манту), дорослим слід регулярно проходити рентген, флюорографію.

       І найголовніше: туберкульоз – виліковний, але є умова: раннє виявлення і ефективна терапія, яку за жодних обставин не можна переривати. Бережіть здоров’я і життя! Разом ми переможемо і ворога, і туберкульоз!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.