Здорові діти – міцна країна!

Друга декада березня започатковує заходи, присвячені Міжнародному тижню здоров’я підлітків.

   За даними ВООЗ, лише 3-5 % дітей, які закінчують школу, можуть вважатися повністю здоровими. Особливо зросла поширеність захворювань ендокринної, травної, сечостатевої та систем кровообігу і дихання. Збільшується кількість захворювань, які раніше були характерними тільки для дорослих або для старіючого організму. Візьмемо, до прикладу, сухоти. У розвинених країнах світу цю недугу виявляють, здебільшого, у людей похилого віку (понад 65 років). Для населення старої Європи паличка Коха взагалі майже забутий привид минулого, про який нагадали останніми роками заробітчани, а тепер і біженці з України та інших держав східної частини єврорегіону, де майже тридцять літ триває епідемія хвороби. І це серйозний виклик для медичної галузі. Зокрема, сухоти забирають більше життів, аніж решта інфекцій разом із ВІЛ/СНІД.  З усіх передчасних смертей, яких можна було б уникнути зусиллями сучасної медицини, кожна четверта припадає на туберкульоз. Це – непоправні втрати для країни.

       “Війна додає ризиків поширення інфекційних захворювань, туберкульоз не виняток, – зауважує Яна Терлеєва, керівник відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ МОЗ України. – Скупчення людей у сирих укриттях, недостатнє харчування, стреси – лише кілька з факторів, які можуть спровокувати поширення туберкульозу. Фахівці прогнозують зростання захворюваності, але роблять усе, щоб мінімізувати такі перспективи”.

      Люди потребують зваженої, достовірної інформації про те, як вберегти себе та родину від небезпеки. Наше вам правило, актуальне повсякчас: слухайте порад тільки фахівців. Галузь охорони здоров’я зробила все, щоб українці мали доступ до медичних послуг. Лікування, орієнтоване на пацієнта, дає змогу не переривати протитуберкульозну терапію навіть у теперішніх надзвичайних умовах. Але зусиль самих медиків, вочевидь, замало. Вкрай необхідно безпосередньо у громадах запроваджувати  заходи, спрямовані на протидію інфекції. Зокрема, хочу звернутися до батьків і нагадати їм, що діти та підлітки – найбільш вразливі до сухот. Ось кілька фактів.

       До початку 2000-х медична статистика в Україні фіксувала поодинокі випадки захворюваності серед дітей та підлітків. І вони не складали такої загрози, як інфекція серед дорослих. Однак, зовсім скоро усе змінилося докорінно. Криза, ковід, війна та міграція призвели до поширення сухот. Якщо упродовж 2020 року у нашій області захворюваність на туберкульоз серед дітей складала 2,0 % на 100 тисяч населення, то вже наступного року – 3,0 %, а наприкінці 2022-го – 4,5 %. Схожа тенденція і щодо нездужання підлітків: у 2020 році – 2,9 %, відтак різкий сплеск у 2021-му – до 11,6 %, а через рік – 8,7 % на 100 тисяч. Про що свідчить така тенденція?

    Насамперед, йдеться про серйозні виклики для громадського здоров’я. Адже поширення захворюваності серед наймолодших українців учені вважають ознакою епідемічного неблагополуччя в країні. Вочевидь, ми  не виявляємо ще значну частку хворих у різних вікових групах населення. І, якщо зважити на ту ж статистику, кожна третя людина може бути переносником однієї з форм туберкульозу, тому будьте обережні. Хвороба, безумовно, має характерні симптоми, але може нагадувати клінічну картину ГРВІ, грипу, загострення хронічного бронхіту, пневмонії. Складні умови життя, війна, втрата рідних, зруйновані домівки… Діти першими стають жертвами лихоліття.

      Не зволікайте, якщо помітили нехарактерну поведінку сина чи доньки, або зміни у їх самопочутті і здоров’ї. Відвідайте лікаря. Спеціаліст, якщо виникне потреба, підкаже подальшу тактику діагностики та лікування. Не так лячно виявити недугу – бійтеся носити її в собі і наражати на небезпеку ще й інших людей. Мікобактерія туберкульозу  дуже підступна, але в арсеналі сучасної медицини є ліки, що здатні вбивати її. Рання діагностика і прихильне лікування – золотий стандарт швидшого одужання. І не лише у фтизіатрії. Після багатьох місяців ворожої окупації люди, які пережили страхіття війни, потребують всебічного медичного огляду. Наш святий обов’язок подбати про них – дорослих, і тих, хто тільки пізнає цей світ. Адже діти – майбутнє країни. Їм, вільним і дужим, рости під мирним небом України, аби стати завтра щитом нашої незалежності і свободи.

                                                                                     Наталія КИЯН,

                                      заступник директора КНП «ХОФПМЦ» ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.